Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bővebben az ÁSZF-ben olvashatsz róla. 
Elfogadom
Menü
Itt jársz éppen: > Kezdőlap >

Csatos hordozók

Csatos hordozók

Csatos hordozók

A csatos hordozókat méltán szeretik oly' sokan, hiszen gyors és egyszerű velük magunkra venni a gyereket. Kényelmes, hogy felvétel közben nem lógnak le a földre. Sokan ránézésre vagy felpróbálva hátizsákhoz hasonlítják őket, mert a vállpántjaik hátizsákszerűek, és mert ha rajtunk vannak, az érzet is hasonló a vállunkon, mintha hátizsákot vinnénk.

Minddel lehetséges elöl és háton hordozni, és van, amelyik csípőn hordozásra is alkalmas. Ezeket onnan ismered meg, hogy  a vállpánt alján nemcsak az állításhoz szükséges heveder, hanem kicsatolható csat is van.

A csatosok jellemzően évekig, a legtöbbjük 2-3 éves korig, van ami még tovább, akár egész nagy gyereknek is jó.

a csatos hordozók felépítése


Mekkora a legkisebb gyerek, akinek már jók?

Ha erre a kérdésre általánosságban szeretnénk válaszolni, akkor rövid és pontos választ nem adhatunk, mert ez az adott hordozó méretétől, a gyerek méretétől és testalkatától is, sőt, a hordozó személy testalkatától is függ. Járjuk hát a körbe a kérdést lépésről lépésre.

A csatos hordozók biztonságos és egészséges használatához a babának nem kell tudnia ülni, állni vagy járni, mert ha ismerjük a módját, akkor a csatos hordozókban is létrehozható a baba mozgásfejlődésének pontosan megfelelő, jól megtámasztott testhelyzet, ami tökéletesen terheletlen, kényelmes és egészséges a legkisebbeknek is. Ehhez az kell, hogy az adott csatos hordozó mérete és kialakítása a baba méreteinek és testalkatának megfelelő legyen, és hogy úgy rakjuk bele a babát a hordozóba, illetve úgy állítsuk be a hordozót, hogy valóban a kívánt pozíciót kapjuk.

Akkor végülis mikortól lehet használni a csatosokat? Akkortól, amikortól szépen passzol a babádra: kényelmesen és stabilan támasztja meg, méghozzá a fent leírt testhelyzetben. A hordozó mely méretei kritikusak ilyen szempontból?

  • A hátrész alsó szélessége kell, hogy megfeleljen a baba térdhajlattól térdhajlatig való távolságának.
  • A hátrész fölső szélessége is fontos: ha túl bő, akkor nem támasztja stabilan a baba hátának a fölső részét.
  • A hátrész magassága is számít: addig kell, hogy felérjen a babán, ameddig őt meg szeretnénk támasztani. Ha még nem tartja a fejét, akkor tarkóig, ha még nem tartja a háta fölső szakaszát, akkor vállig, ha pedig kitett karokkal szeretnénk hordozni őt, akkor hónaljig.

A boltunkban kapható csatosokra vonatkozó konkrét ajánlásainkat megtalálod a webshopban az adott márkájú hordozó leírásánál.

popópántos csatos hordozó felépítése


Állíthatóak a csatosok a babához?

Igen, minden csatos hordozónak állítható a szélessége és a magassága is akkor is, ha nincsenek rajta olyan alkatrészek (hevederek, cipzárok stb.), amik erre valók.

Ha a hátrész alsó szélességét szeretnéd csökkenteni, megteheted, hogy összehúzod azt egy egyszerű pertlivel vagy kifejezetten erre a célra készült szűkítőhevederrel. Akármennyit nem szűkíthetünk így büntetlenül, mert ha sokat húznánk alul, akkor lötyögne, azaz nem tartaná a babát szorosan fölül. Az, hogy mennyit szűkíthetünk, azon is múlik, hogy milyen kialakítású az adott csatos hordozó, hogy milyen testalkatú ember viszi így a babát, és azon is, hogy hogyan vezetjük azután magunkon a vállpántokat.

Ha a hátrész alsó szélességét növelnéd, ahhoz bővítő kiegészítők állnak a rendelkezésedre.

A csatos hordozók hátrészének a magassága rövidíthető azzal, ahogyan a babát belerakjuk a hordozóba.

Vannak olyan csatosok, amelyeken beépített állítási lehetőségek vannak. Sok megoldás remekül működik, vannak azonban a piacon szép számmal olyanok is, amik messze nem válnak be olyan jól/olyan széles mérettartományban, mint ahogyan azt a gyártó kitalálta. A csatosok állíthatósága tehát messze nem a beépített alkatrészeken múlik.


Fogom tudni egyedül használni?

Alapvetően adja magát, hogy hogyan kell csatosba tenni a babát. Mégis jó tudni, hogy az apróbb beállítások és trükkök nagyon sokat számítanak a végeredményben. A hevederek pontos beállítása, a gyerek jó pozícionálása a hordozóban és annak a megtalálása, hogy mi a gyerek optimális magassága rajtad megdöbbentően hatékonyan tehermentesít, és sokkal kényelmesebbé teheti a hordozást neked és a gyereknek is.

az emeibaby klasszik felépítése


Mire figyelj, mielőtt csatos hordozót vásárolsz?

A csatos kenguruk sok helyen állíthatóak, más helyeken viszont adott alakúak, méretűek. Mivel a gyártóknak más-más bélések, szabások stb. váltak be a vállpántokhoz, a derékpánthoz és a hátrészhez, ezért ha csatos hordozót szeretnél vásárolni, ha egy mód van rá, előbb próbálj – csatos hordozót venni sok szempontból hasonlít ahhoz, mintha cipőt vennél. Méghozzá olyan cipőt, amibe egyszerre ketten bújtok bele, és az egyikőtök nagyon gyorsan nő!

Minden hordozóeszközre igaz, de a csatosokra (és a mei taiokra) fokozottan, hogy az árukat hatékonyan le lehet csökkenteni a minőségi anyagok elhagyásával, olcsóbb, kevesebb anyag használatával, rövidebb tesztelési időszakkal stb. Mindez azonban erősen a minőség rovására megy: a nem megfelelően bélelt váll- és derékpántok, a nem jól eltalált szabás, a rossz méretezés stb. nagy pluszterhet ró a hordozó személyre, és kényelmetlenebbé teszi a hordozást a gyereknek is. A rossz hordozó használatakor felmerülő problémák a gyerek súlyának a növekedésével fokozódnak, sokszor ellehetetlenítik a nagyobb gyerek kényelmes hordozását.


A bugyikenguruk

Az eddig tárgyalt csatos kengurukhoz hasonlóak azok a hordozók is, amik csatok segítségével állíthatóak, ám a baba két lába között jóval keskenyebbek, mint az általunk csatosoknak hívott hordozók. Ez utóbbi jellegzetességük, azaz "bugyi" kinézetük miatt bugyikenguruknak hívjuk őket, és itt írunk róluk bővebben.


Megbízható csatos hordozó márkát keresel?

Ajánljuk választékunkat, hiszen azért ezeket áruljuk, mert ezekkel elégedettek vagyunk.

Kipróbálásra és kölcsönzésre tartunk sok más márkát is, hogy megtaláld az igazán kedvedre valót.


Hogyan válasszak?

Olvasd el a blogon...

... vagy hordozási tanácsadónk szívesen segít a választásban és bármely további kérdésedre örömmel válaszol. Állunk rendelkezésedre!

Keresés