Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

A történetünk, benne némi hordozós történelemmel

2003

Megszületik Ónodi Ági Bence fia és Szabó Vera Ábel fia. Áginak krémszínű, Verának kék – sárga – barna - fehér csíkos Nandu kendője volt. A történet itt kezdődött…


2006


Ági fejében megszületik az ötlet
, hogy a hozzá hordozókendős tanácsért forduló anyukáknak szervezett formában segítsen, tartson hordozókendő-tanfolyamokat.

A következő fél évben információt gyűjt szakirodalomból, az internetről és tanul Turi-Nagy Évától, a későbbi Beli Buba Babahordozó Iskola (akkor még: Lana Magyarország) vezetőjétől.

Online tanácsadást tart a babanet hordozós fórumán, az első hazai hordozós fórumon.

Létrehozza a www.hordozo.hu weboldalt, egy bábuvarróval megvarratja első (búzával tömött) gyakorlóbabáit, és megtartja első hordozókendő-tanfolyamát az otthonában, melyet újabb és újabb követ. Elkezdi a Lana hordozókendők forgalmazását és kölcsönöztetését is.

Vera elkezdi kutatni a babahordozás történetét és néprajzát, és elkezdi gyűjteni az autentikus hordozóeszközöket a világ minden tájáról.


2007


A tanfolyamok hamarosan kinövik a lakást, és Ági a tanfolyamokkal társbérletbe megy a XIII. kerületi Visegrádi utcába. Huffman Szilvi, Waldorf szülő és babavarróval közös munka kezdődik: Waldorf szellemiséggel alkotott gyakorlóbaba kifejlesztésébe kezdenek. Elkészülnek az első, kölessel tömött, gyönyörű babák.

Lassan bővül a Magyarországon elérhető hordozók száma, megjelennek a szövött hordozókendő mellett más hordozók is: a karikás kendő, a rugalmas kendő, a mei tai-ok és a csatos hordozók.

Ági és Turi-Nagy Éva közösen tartanak tanfolyamvezetői képzést.

A következő egy évben fokozódó feszültséget jelent, hogy Ági szakmai meggyőződése és a Lana kendők, sőt a szövött hordozókendő mint egyetlen hordozóeszköz forgalmazása nincsenek összhangban egymással. Ez vezet a Turi-Nagy Évával történő közös munka végéhez.

Vera immáron Matyi fiával ellátogat Áginak egy háton hordozós tanfolyamára. A tanfolyam végén konkrét kéréssel fordul Ágihoz: segítsen a hordozásról íródó könyvének a megírásában. A könyv azóta sem készült el, viszont ahogy Ági és Vera megismerkednek, hamar kiderül a számukra, hogy mindketten ugyanarról álmodnak, és nagyon jól tudnak együtt dolgozni.


2008

Ági és Vera megalapítják közös cégüket, a Babahordozó Kft-t, hogy jogilag és pénzügyileg tiszta, átlátható keretek között dolgozhassanak. Megszületik a hordozo.hu mint iskolanév és a csimpis logó. A logó és az arculat Voith András munkája.

Elindul az első oktatóképzés a hordozo.hu színeiben. Ebben az első csoportban tanul Magyarné Hámori Veronika, aki még ebben az évben, elsőként csatlakozik Ágihoz és Verához a hordozo.hu tanári karában. Veri azóta is a folyamatosan bővülő tanári gárdánk tagja.

Elindul a babahordozó klubunk havi rendszerességgel, a kötetlen együttlét mellett előre meghirdetett témákkal. Helyszín – ekkor még - a Kossuth klub.

Az országban először kerül megrendezésre a Nemzetközi Babahordozó Hét, amin mi is részt veszünk, mint ahogyan azóta is minden évben.


2009

Saját, önálló helyre költözik a hordozo.hu: megszületik a Hordozóház mint tökéletesen bababarát, a hordozás és a testközeli babagondozás oktatására berendezett hely (és ezzel egy időben Ági harmadik gyereke is). Az új lehetőségeknek megfelelően nagyot bővül az oktatás, oktatóképzés infrastruktúrája is.

Huffman Szilvi, Waldorf szülő és babavarróval tovább folyik a gyakorlóbabák fejlesztése.

A témáinkba vágó könyvekből kölcsönözhető kiskönyvtárat alapítunk.

Ági részt vesz a Pikler Intézet továbbképzésén a gyerekek mozgásfejlődéséről.


2010

Az előző év végi, adventi heti egy napos nyitva tartás sikerén felbuzdulva hetente egy (csütörtök) délelőttre kinyit a Hordozóház. Ekkortól fogadjuk a családokat időpont egyeztetés nélkül is, hogy hordozót próbálhassanak, kölcsönözhessenek, vásárolhassanak és a kérdéseikre választ kaphassanak.

A szakmai tapasztalatainknak és az aktuális tudásunknak megfelelően megújul az oktatóképzésünk: a történelmi okokból eddig kiemelt szerepű hordozókendő egyenrangú társaiként építjük be a tematikába a többi hordozóeszközt.

Klubunk a Zacc Caféba költözik.

Ági az erőszakmentes, együttműködő kommunikációról való tanulmányaiban eljut odáig, hogy társtrénerré válik.

A szemléletünknek megfelelően csapatunk a szoptatáshoz és a babák alvásához, altatásához értő szakemberrel bővül Kalmár Szandi személyében, aki ekkor már két éve a La Leche Liga szoptatási tanácsadójának tanul.

Elindul a Szoptató anyákat támogató csoportunk. 

Megnyílik a webshopunk.


2011

Folyamatosan keressük azokat az oktatási formákat, amik kielégítik a különböző igényeket. Ebben az évben föltaláltuk és elindítottuk az azóta is méltán népszerű minikonzultációkat.

Megszületik Vera harmadik gyereke.


2012

Elindítjuk  varrodai szolgáltatásainkat.

A babahordozó klubunk a Hordozóházba költözik.

A nyitvatartásunk a csütörtöki félnaposról egynaposra bővül.

Huffman Szilvivel megreformáljuk a gyakorlóbabákat: a végtagokból kikerül a súly, ám egy forradalmi lépéssel súlyosabbá tesszük a babák fenekét. Tovább csiszoljuk a végtagokat: a térdek hajlásszögét, a karok ölelősségét. Így babáink különlegesen életszerűvé válnak.

Ági a párizsi JePortMonBébé iskolájában továbbképzésen vesz részt; elmélyül és intenzívvé válik a szakmaitapasztalat-csere a francia kollégákkal.

Négy év tanulás után Szandit akkreditálják mint a La Leche Liga szoptatási tanácsadóját.

Nagy sikerrel megtartjuk az első születés heti rendezvényünket, amiből aztán hagyomány lett.

Megalapítjuk a hordozo.hu ösztöndíjalapját.


2013

Az egynapos nyitva tartásunk kétnaposra bővül, kölcsönözhető eszközeink száma meghaladja a százat.

Elindítjuk a Nem szoptató anyák támogató csoportját. (Azóta a szopis és a nem szopis csoportunk egyesült.)

Ági Angliába utazik tapasztalatot cserélni az ottani kollégákkal.

Életre hívjuk a népszerű és egyedülálló hordozóeszközválasztó-programunkat.

Megnyílik a hordozóeszköz turkálónk a Hordozóházban és a weboldalunkon is.


2014

Toma Ildi, aki tanoncként már évek óta velünk dolgozik, megszerzi az IBCLC szoptatási tanácsadó címet.


Elköltözünk a jelenlegi helyünkre, az Erzsébet körútra, és innentől nyitva vagyunk minden hétköznap. Csapatunk pultos kollégákkal bővül, hogy a – természetesen mindig jelen lévő – hordozási tanácsadó kolléga munkáját segítse, és így minél flottabb legyen a kiszolgálás.

Intenzív tapasztalatcsere zajlik német kollégákkal.

Megszületik Ági negyedik gyereke.


2015


Megújul az oktatóképzés
: frissül a tematika és az oktatógárda, segédanyagként új jegyzet és videók, valamint elő-feladatok teszik hatékonyabbá a tanulást.

A nyitvatartásunk a szombatival hatnaposra bővül.

Elnyerjük a megtisztelő Családbarát munkahely címet.

Elindul az Alvás/altatás – kérdezz, a hordozo.hu szakértői válaszolnak zárt facebook-csoport.


2016

Elindítjuk a hivatalos eljárást, hogy közérdekű kulturális értékké nyilváníttassuk a Chilétől Peruig és Magyarországtól Kambodzsáig gyűjtött autentikus babahordozóeszközeink gyűjteményét, amely ekkor kb. 40 darabból áll.

Az alvós facebook-csoportunk taglétszáma átlépte a 25000 főt.


2017

Elindultak a Hordozóház EMK (erőszakmentes, együttműködő kommunikáció) kurzusai.

Hordozóeszközgyűjteményünk hivatalosan nyilvántartott kulturális érték lett.

Teljesen egyenrangú, hierarchiamentes szervezetté alakult a cég (úgynevezett teal szervezeti modell megvalósítása).


2018


A Huffman Szilvivel közösen fejlesztett, Waldorf szellemiséggel alkotott gyakorlóbabáink készítését átveszi Magyarné Hámori Veronika kolléganőnk, így a babáink ekkortól házon belül készülnek.

Megújul grafikai hátterünk, megjelenésünk és a logónk.


2019

Elindul az Mozgásfejlődés kérdezz – Ónodi Ági válaszol zárt facebook-csoport és Ági, valamint Zagyi Linda konduktor, korai fejlesztő, DSZIT-terapeuta mozgásfejlődés tanácsadása a Hordozóházban. A csoport taglétszáma egy éven belül meghaladja az ezer főt.

Novemberben a megszerveztük karöltve a Beli Buba Babahordozó Iskolával és a ClauWi Magyarországgal az Első magyar babahordozó konferenciát, ahol a több száz külföldi és magyar résztvevő többen között meghallgatta Ági és Linda előadást a hordozás és a szabad mozgás összefüggéseiről, Vera idegenvezetésével megismerhette és kipróbálhatta az autentikus hordozóeszköz-gyűjteményünket, és megnézhette Nádas Eszter festőművész-kolléganőnk kiállítását az anyaságról. Közben érdekesség a háttérből: Tina Hoffmann, a Didymos cég tulajdonosa és vezetője a Hordozóházban megismerkedett a KiBi babahordozóval, és rendelt egyet a saját fejlesztésű gyakorlóbabáinkból.

Formailag Ági, pontosabban mi mint csapat, cég elnyertük a Seed alapítvány és a PWA, azaz a Sikeres nők egyesülete közös pályázatán a legsikeresebb női vezető díjat a teal típusú szervezet bevezetéséért.


2020

Egyre sokasodnak a videóink youtube csatornánkon. Iratkozz fel, hogy mindig megtaláld, ha támogatásra van szükséged! (emk, önegyüttérzés, hordozás, alvás, altatás, mozgásfejlődés és a többi olyan témában is, ami elemi szükséglet, mégis oly nehéz hozzájutni máshol...)

A koronavírus ideje alatti karanténlétben napról napra veletek vagyunk. Minden nap új videóval igyekszünk enyhíteni a nehézségeken, s támogató teret nyújtunk a beszélgetéseknek. Nézzetek be a Koronavírus - támogatás anyáknak, apáknak nevű facebook csoportunkba! Gyertek, együtt könnyebb, együtt tán jól kibírjuk!

Keresés