Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bővebben az ÁSZF-ben olvashatsz róla. 
Elfogadom
Menü

Hogyan öltöztessem a babát a hordozáshoz - hidegben?

Hogyan öltöztessem a babát a hordozáshoz - hidegben?

Külön vagy együtt?

Az együtt öltözés azt jelenti, hogy hordozáshoz nem öltöztetjük be külön-külön a babát és magunkat, hanem a szobában szokásos ruhában vesszük magunkra a babát, majd olyan pulcsit/kabátot veszünk, ami jó kettőnkre együtt.

 

Mik az előnyei a közös öltözésnek?
  • A baba jobban érzi a közelségünket – így jobban érvényre jut a testközelség sok-sok áldásos hatása.
  • Mi is jobban érezzük a babát – így mindig tudjuk, hogy melege van-e, fázik-e, vagy minden a legnagyobb rendben van vele.
  • Elmarad a keserves műsorszám: a baba nagybundába öltöztetése.
  • Könnyebb a babát belerakni a hordozóba a szobai ruhájában, mint kabátban.
  • Kevés ruhában kisebb és könnyebb a baba, könnyebb maga a hordozás.
  • Egyszerű a váltás kültéri és beltéri program között még alvó babával is. Elaludt rajtad a babád, és indulni kell? Nem kell fölébresztened! Csak felveszed a kabátodat – így már rajta is kabát van, és indulhattok is. Vagy fordítva: elaludt, te pedig megérkeztél? Nem kell sem ébresztened, sem pedig belesülnie a ruhába! Leveszed a kabátodat – ezzel ő is levette, és az élet (meg a szundi) megy tovább.

Kisbabával talán csak egyféle helyzet van, amihez nem biztos, hogy a közös öltözés válik be jobban: ha a kint létünk alatt nem végig hordozunk, hanem például váltunk babakocsizásra, autózásra. Azonban még ekkor is lehet, hogy érdemes a hordozós útszakaszra közösen öltözni, a váltáshoz pedig plusz ruhát vagy takarót vinni a babának.


Hogyan lehet közösen öltözni?

Sokféle megoldás van. Vegyük sorra őket helyzetről helyzetre aszerint, hogy elöl, csípőn vagy háton hordozunk, és hogy mekkora a baba. Ám mindezek előtt nézzük meg, hogy a közös kabáton/pulcsin kívül mi kerüljön még a babára. A babának a szabadon lévő részeit kell védenünk a hidegtől.

A fejére

...nyilván sapka kell, ami háti hordozásnál biztos, hogy vagy megkötős, vagy űrhajós sapka (tudod, az, amelyikbe alulról kell belebújni, és körülveszi a nyakat, meg az egész fejet, csak az arc látszik ki belőle). A legtöbb esetben védenünk kell a baba nyakát és sokszor még a vállait is, mert azért oda még juthat a hidegből akkor is, ha hordozós kabátot használunk. Erre beválnak a sálak és a kötött vagy polárból készült garbónyakak, amik a baba nyakán kívül még melegítik a mellkasát és a hátát is.

A baba lábára

...mindenképpen külön kell gondolnunk. Ez az első, amelyik fázni kezd, mert a mi testünkkel ezt melegítjük a legkevésbé. Ha a lábacskák nincsenek mélyen bent a kabát alatt, akkor biztos, hogy plusz réteg(ek) kell(enek) rájuk, de erre még a kabát alatt is szükség lehet.

Beválnak a vastag (gyapjú) zoknik, a lábszármelegítők, a tutyik, a puha és meleg kiscsizmák, illetve ezek kombinációi. Többedik rétegnek remek szolgálatot tesz nagyobb vagy akár felnőtt női méretű térdzokni. A lábszármelegítők nagyon jól kihasználhatóak: babakortól akár kisovis korig elkísér ugyanaz a darab. A kisbabának a combjára is fölér, a járó gyereknek pedig a lábszárát melegíti – pont ott, ahol a (hordozóban tuti) fölcsúszó nadrágszár cserbenhagy.

 

A legmelegebb megoldás, ha a lábakat (és a saját csípőnket) lazán körültekerjük finom meleg babatakaróval vagy szélesebb kendővel akár a kabát alatt (ez a melegebb verzió) vagy fölött.

És most nézzük, hogy mibe öltözhetünk közösen. A leírt megoldások mindenféle hordozóeszközzel működnek!


Közös öltözés elöl és csípőn

Ha van várandósan használt kabátod, valószínűleg aláfértek ketten is. Ugyanígy jó lehet egyszerűen egy bővebb kabát is. Ha nem ér össze a kabát a babán, akkor betakarhatod a babát egy babatakaróval vagy egy erre a célra specializált, ezért könnyen rögzíthető, sokszor jól variálható és akár vízálló hordozótakaróval. Ilyenkor először a babát vesszük magunkra, majd betakarjuk őt a takaróval, végül jön a kabát, ami elöl nyitva marad. Ezekkel a megoldásokkal a kabát nem védi a te nyakadat és a dekoltázsodat a hidegtől, ezért szükséged lesz megfelelően nagy és jó kendőre, sálra, esetleg a babának már ajánlott kötött garbónyakra.

Hordozós kabáthoz jutsz, ha meglévő kabátodba varrsz vagy varratsz elölhordozós betétet. Ezzel olyan kabátod lesz, amit használhatsz gyerek nélkül is, mint ahogyan eddig használtad, vagy hordozós kabátként, ha beleteszed a betétet. A kabát legyen pont jó rád, és lehet szinte bármilyen – a varázslat után egyszerűen elölhordozós kabáttá válik.

Vagy pedig vehetsz olyan kabátot, amit hordozáshoz terveztek és készítettek. Ezek legtöbbje használható gyerekkel együtt is és teljes értékűek gyerek nélkül is, azaz átalakíthatóak hordozós kabátból közönséges kabáttá.

Általában az összes fönti megoldás működik csípőn is, kissé elcsavarva magunkon. Vannak olyan hordozós kabátok, amiket úgy fejlesztettek ki, hogy van külön csípőn hordozós funkciójuk is. Ez azt jelenti, hogy nem az elölhordozós kabátot fordítod kicsit magadon, hanem minden elcsavarás nélkül illeszkedik a kabát a csípőn hordozott babához.


Közös öltözés háton

Háton lényegében ugyanazok a verziók léteznek, mint elöl és csípőn: fölvehetsz egy nagy kabátot, varrhatsz vagy varrathatsz hordozós kabátot a meglévő kabátodból vagy vehetsz hordozós kabátot.

A hordozós kabátok jellemzően jók az elöl- és a háton hordozásra is. Változatos, hogy hogyan működnek háti babával: át kell-e bújtatni a baba fején a kabátot vagy sem, de minimális tanulással, tapasztalattal flottá válik a kabát felvétele háti babával együtt. Ha a kabát fejen átbújtatós, akkor fontossá válik, hogy a baba sapkája stabilan legyen a fején (ne forogjon el, ne jöjjön le könnyen) és ne legyen bumszli (a nagy bojtok kizártak), hiszen a baba fejét a sapkával együtt fogod belebújtatni a kabátba úgy, hogy nem lesz szabad kezed közben – sőt még utána sem igazán (bár ez hajlékonyság és gyakorlat kérdése) – a sapiigazításra.

hordozo.hu varrodájában átalakított kabátok hordhatóak gyerek nélkül is, azaz ha éppen nincsen rajtad a baba, belecipzárazod a betétet a kabát hátába, lezárod a fejnek való nyílást gombbal, és máris van egy egyszemélyes kabátod.

Ha egyszerűen nagyméretű kabátot hordasz háti hordozáshoz, akkor számíts rá, hogy úgy két mérettel nagyobbra lesz szükséged, mint ami amúgy jó rád, valamint hogy a hátad fölső részét nem védi a kabát a hidegtől. Hiszen ilyenkor tulajdonképpen ugyanúgy veszed föl a kabátot, mint egyedül szoktad, csak hátul nem a te nyakadig, hanem a gyerek nyakáig húzod föl magatokra, így a hátadnak a gyerek fölötti része szabadon marad. Gondoskodj magadnak elég nagy és meleg kendőről, sálról.


Milyen meleg legyen a hordozós kabátom?

Ha vékonyabb a kabát, annak az az előnye, hogy a hűvösebb őszi és tavaszi időre is van jó megoldásod. A hideg télben a kabát alá veheted azt a kardigánt, amit átmeneti időben is hordhattok – olvass tovább, ha erről szeretnél még információt.

Vannak, akik arról számolnak be, hogy hordozáshoz vékonyabb kabát elég nekik a nagyobb hidegekben is, mint amit gyerek nélkül megszoktak. Ez azért van, mert nemcsak te melegíted a babádat, hanem ő is téged, és mert a hordozás fizikai munka. Ehhez jönnek még a hormonális hatások, ha szoptatsz.

Ha neked elég vékonyabb kabát, a gyerekre viszont több réteg kéne, akkor nagyon praktikus a kabáton kívülre a babára tenni még egy hordozós babatakarót – szupermeleg megoldás!


Közös öltözés átmeneti időben

Használhatsz vékonyabb kabátot ugyanazokkal a megoldásokkal, amiket a nagy hideghez leírtunk. Léteznek a hordozós kabátokhoz hasonlóan hordozáshoz készített pulóverek. Ezek nagyon kényelmesek és praktikusak.

Nagyon jól beválnak az egyszerű kötött kardigánok. Mivel jól nyúlnak, ezekből általában ugyanaz a méret jó babával együtt is, mint egyedül hordva, és ugyanaz az egyszerű kardigán beválik elöl-, csípőn és háton hordozáshoz. Háti babával hordva elöl kicsit fölkap a kardigán.

Ha szereted a poncsókat, könnyű dolgod van átmeneti időben, hiszen a poncsók igazán könnyen hordhatóak babával együtt!

Ha pedig több réteg kell a babára, mint rád, ne feledd átmeneti időben sem a hordozós babatakarót – vagy használhatsz, persze, egyszerű babatakarót is!


És le-föl kéretőző totyogó gyerekkel?

Ha már menet közben lekéredzkedik a gyerek, akkor választhatsz,

  • hogy külön öltöztök – és akkor nehezebb a hordozás, de egyszerűbb a váltás, mert nem kell variálni menet közben a ruhákat;
  • vagy a hordozós szakaszokon együtt öltöztök, a totyogós szakaszokon pedig külön – ekkor nagyon kényelmes és biztonságosan meleg a hordozás, viszont a váltás öltözéssel is jár.

Helyzetfüggő és egyéni is, hogy kinek mi válik be.


Ha külön öltözve hordozunk,

akkor érdemes gondolni rá, hogy az én ruhám támogassa a hordozást. Könnyen tudjak benne mozogni (például karban szűkebb megoldás nem jó), lehetőleg ne csússzon. Például lehet, hogy jobb két-három réteg pulóver, mint a kabát.

A gyerek olyan ruhában legyen, amiben föl tudja venni a hordozós pozíciót. Ehhez (de egyébként ahhoz is, hogy amikor a két lábán van, szabadon tudjon mozogni, pl. le tudjon guggolni) megfelelően bő és elég nagy nadrágra van szükség. Hordozáskor a lábán felcsúszik a nadrág, jól jön hát a már fönt említett lábszármelegítő (legs). A felcsúszó pulóverre jó ötlet lehet a kantáros nadrág, az overáll, vagy a pulcsitróger.


Közös kabátban

Talán elsőre meglepő, de sokaknak és sokszor jobban beválik még ebben a helyzetben is hordozáshoz a közös kabát. Ez a megoldás úgy működik, hogy a hordozós szakaszokon magunkkal visszük a gyerek kabátját, amit ráadunk a gyerekre, amikor nekiindul egyedül.

Másoknál az válik be, hogy kicsit vékonyabban öltöztetik a gyereket, mintha a teljes időt csak a saját kabátjában töltené, hiszen a gyerek letéve sokat mozog, jön-megy. És fölvéve egy (hordozós) takaróval melegítik még pluszban.


Ha komoly mínuszokban huzamosabban kint vagyunk,

...például elmegyünk szánkózni, akkor az a tapasztalat, hogy még nagyobb gyereknél is érdemes közös kabátot vinni magunkkal. Mert az óhatatlanul átfázott lábacskákat külön öltöztetve szinte lehetetlen fölmelegíteni. A közös öltözés sokkal zártabb és ezért – no meg, mert melegítjük egymást! – melegebb megoldás, mint a külön-külön öltözés.

Keresés