Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Melyik pelenka a legjobb?

Melyik pelenka a legjobb?

Ti milyen pelust használtatok?

... kérdezitek rendre. Több, mint harminc gyerekünket neveljük a munka mellett – ez jó sok pelust jelent(ett)... Mindent egybevetve a rövid válaszunk a kérdésre: mikor melyiket. Ugyanazzal a gyerekkel is bevetünk többféle stratégiát, és egy családon belül a testvérek sem egyforma pelus(oka)t kaptak. A sok gyerek után a konklúziónk: feel free, azaz légy szabad a pelenkázásban is!

Alapvetően a pisi- kakikérdést négyféleképpen kezelhetjük, és ezeket a módszereket szabadon kombinálhatjuk, ahogy éppen az aktuális élethelyzetünk kívánja. Nézzük, mi ez a négy stratégia, és melyiknek mi az előnye, hátránya.

Az eldobható pelenka

Messze a legelterjedtebbek az eldobható, "papír" pelenkák. Kezdjük az előnyeivel!

A hátrányok pedig?

 • Nagyon nagy ökológiai terhet jelent a használata. Egyrészt a gyártása, másrészt a rengeteg, nagyon lassan lebomló hulladék, amivé lesz. Tonnányi szemetet termel már akár egy gyerek is az évek folyamán, és egy pelenka lebomlási ideje több száz év!
 • A baba bőrén folyamatosan általunk ismeretlen, nem természetes, kémiai anyagok vannak.
 • Az eldobható pelenkában a baba, kisgyerek nem szerez tapasztalatot arról, hogy a pisi csurog, nedves, kihűl… Ez a testtudatosság kialakulását későbbre tolja, nehezítheti a szobatisztaság kialakulását is.

A különböző márkák különböző fazonokat, méreteket, anyagokat használnak. Ha nem válik be az egyik, érdemes próbálni egy másikat, így előbb-utóbb megtalálod azt, ami nektek beválik.


A mosható pelenka

Tisztázzunk gyorsan pár alapkérdést.

 • Tényleg sokkal olcsóbb, mint az eldobható pelenka, igen, a mosási költséggel együtt is. És nem muszáj egyszerre nagyot beruházni rá. Megvehetjük apránként is.
 • Meglepően egyszerű használni és mosni is, nem kell nagy ügyet csinálni belőle.
 • Állati jól működik, nagyon sokféle dizájn van, mindenki talál olyat, amit imád!

Előnyei tehát:

 • Pénztárcabarát megoldás.
 • Környezettudatos választás: kisebb teher a gyártása, sokáig használható és átörökíthető ugyanaz a darab, így alig termelődik hulladék, és az is sokkal gyorsabban lebomlik.
 • Nedves érzés, a baba érzékeli, hogy ő bizony pisilt, ami támogatja a testtudatosság kialakulását ezen a téren és ezzel együtt a szobatisztaság fejlődését is.
 • A baba bőre természetes anyagokkal érintkezik.
 • Terpeszben tartja a baba lábát, ami előnyös a kicsik csípőfejlődése szempontjából.

Hátránya:

 • Mosni kell. (Még ha ez nem is akkora macera, mint elsőre gondolnád.)
 • Jellemzően nagyobb pakk a gyerek fenekén – ez a mozgásfejlődés kritikus fázisaiban érdekes lehet, de összességében nem probléma. Bővebben itt olvashatsz a témáról. És nagyobb pakk a táskában is.
 • Jobban kell figyelni, hogy időben cseréljük, mint az eldobható pelenkánál.

Ha szeretnéd kipróbálni a kiszemelt márkát, egy-egy próbadarabot vásárolhatsz, vagy (ismerősöktől) kölcsönkérhetsz egy próba erejéig.

Jó tudni, hogy már léteznek olyan kicsi mosható pelenkák is, amik ugyanúgy támogatják a szabad mozgást, mint az eldobhatók.


A vékony textil pelusok (tetra pelusok, cseh pelusok, ki hogy hívja)

Puhák, vékonyak, természetes anyagból készülnek, könnyűek, olcsók, könnyen moshatóak, gyorsan száradnak és tökéletesen támogatják a szabad mozgást.

Hogy lehet őket pelenkázásra használni? Manapság már nem biztosítótűvel rögzítik, mint anyáink/nagyanyáink, hanem pelenkakarmocskával, idegen nevén snappivel. Gondolhatsz rá úgy, mint az eddig tárgyalt pelenkákra: férjen bele több pisi, és szigeteld le, hogy ne ázzon át. Ilyenkor betétként használhatsz az egyik textilpelenkába egy másikat, vagy használhatod a mosható pelenkákhoz gyártott betéteket a nedvszívóképesség növelésére. És húzhatsz rá szintén a mosható pelenkákhoz gyártott pelenkakülsőt is.

Vagy gondolkodhatsz róla pisiletetősen is. Ha így gondolkodunk, akkor nem az a célunk, hogy sok pisi férjen bele, csak az, hogy a parkettára ne folyjon le – mondjuk egy lépegető/mászó babánál – a pisi, és készen állunk rá, hogy a bepisiléskor gyorsan cseréljük. Így a pisilésnek azonnal kézzelfogható következménye van (a baba megtapasztalja, hogy megkönnyebbül, hogy nedvesedik, és hogy ezzel dolgunk van akkor, amikor csurog), aminek a mi kultúránkban csodaszámba menő, amúgy viszont teljesen természetes testtudatosság az eredménye. Valamint az, hogy a szobatisztaság nem is váltás az életünkben, hanem a fejlődés szerves része, mint ahogy a gyerek megtanul járni és beszélni.

Ez a stratégia kitűnő kiegészítője lehet a babás mindennapoknak, de nem ismerünk olyan családot, aki kizárólag ilyen pelusban nevelte volna csemetéit.


A pisiltetés

A pelenkátlanságot két különböző stratégiával űzhetjük. Lehet, hogy éppen úgy vagy, hogy figyelsz rá, hogy mikor pisil vagy kakil a babád, és törekszel rá, hogy ez valami (tisztaság szempontjából) egyszerű helyre történjen (bili, mosdókagyló, WC). És úgy is lehet pelekátlankodni, hogy a gyerek egyszerűen csupaszon jön-megy, és történik, ami történik. Amikor történt, akkor pedig feltakarítod a pisit/kakit. Mindez függhet attól, hogy te hogy vagy, hogy a gyereknek milyen kedve van, hogy hol tart a mozgásfejlődésben (amikor nagyon berobban a mozgásfejlődés látványos része, akkor nem érnek rá a gyerekek a pisiltetésre…), hogy hol vagytok, milyen az időjárás stb.

Ez a megoldás, ha ilyen lazán csinálod, és közel áll hozzád, akkor nagyon egyszerű és jól működik. Sok kultúrában természetes és elterjedt megoldás a pisi-, kakiügy kezelésére. Nálunk leginkább EC, azaz Elimination Communication néven fut, magyarul többynire pisiltetésnek, pelenkátlanul nevelésnek mondják.

Előnyei:

 • Pisiltetés nélkül ismeretlen szintű testtudatosság kialakulása már babakorban.
 • A szobatisztaság mint szó elveszti a jelentését – ez az ügy megszűnik létezni. Ezek az előnyök akkor is érvényesülnek, ha csak (kis!) részben pisilteted a babádat! babának a pisiltetés nagyon megkönnyíti a kakilást.
 • Ingyen van.
 • A lehető legkörnyezetbarátabb megoldás, nincsen környezeti terhelés.
 • Tökéletesen támogatja a szabad mozgást.
 • Sokkal könnyebb és kisebb munka így kakit takarítani, mint pelusba nyomva.
 • A kisbaba sok sírását, nyöszörgését, mellről lekéretőzését akkor ismerhetjük meg, ha kapcsolatban vagyunk azzal, hogy mikor csurog a pisi. A babádat úgy megismerheted, amiről még eddig tán nem is álmodtál!

Hátrányai:

 • Külön feladat összehangolni a stratégiát a többi családtaggal, hiszen ez a szemlélet unikum a társadalmunkban.
 • Mivel a pisire, kakira azonnal vagy szinte azonnal reagálunk, ez még egy készenlétben állás, még egy figyelem a gyerekre, ami enélkül is nagyon strapás.

Ezért ha kipróbálod a pisiltetést, fontos szem előtt tartond, hogy attól, hogy pisiltetsz, még mindig szabad vagy! (Sőt, szabadabb, mint valaha: nem kötelező pelenkáznod!)

Váltogasd, ötvözd bátran és szabadon a fenti négy stratégiát! Bármelyiket használhatod felváltva vagy kizárólagosan, hol ezt, hol azt, hol amazt! Mindig azt a megoldást válaszd, ami éppen a legjobban szolgál titeket!

 

Keresés