Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bővebben az ÁSZF-ben olvashatsz róla. 
Elfogadom
Menü

Ajánlás a tápszeres táplálásról és igény szerinti cumisüveges gondoskodásról

Ajánlás a tápszeres táplálásról és igény szerinti cumisüveges gondoskodásról

Unicef ajánlás a tápszeres táplálásról és igény szerinti cumisüveges gondoskodásról

Melyik tápszert válasszam?

Ha tápszert adsz a babádnak, az egyes, tehéntej alapú az egyetlen tápszer, amire szüksége van az első életévében. 

 • Melyik tápszert kéne használnom?
  Teljesen mindegy, hogy melyik márkát választod, mert mind nagyon egyforma. (Magyarországon a tehéntej alapú tápszerek elérhetőek a leginkább – a Hordozóház szakértői megjegyzése.)
 • És mi a helyzet a „különleges” tápszerekkel, amik hasfájásra, refluxra vagy allergiára vannak?
  Nincs semmilyen tudományos bizonyíték arra, hogy ezek a tejek jótékony hatással bírnak, és előfordul, hogy nem is biztonságosak a babád számára. Támaszkodj a gyerekorvosodra, ha úgy érzed, hogy másfajta tejre van szüksége a babádnak.
 • Mi a helyzet a követő tápszerrel? Hat hónapos kortól azt kell használnom?
  Nincs szükség a követő tápszerekre. A babád első életévében maradj az első tápszernél!
 • Milyen hosszú ideig van szükség tápszerre?
  Amikor a babád egy éves, már sok tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot képes hasznosítani a szilárd ételekből, és lehet a teljes tehéntej a fő tejitala. Ha kétséged van, kérdezd a gyerekorvost vagy a védőnőt.

Válaszkész, igény szerinti cumisüveges gondoskodás

A születés utáni első időszak a babáddal való összehangolódás ideje, amikor megismeritek és megszeretitek egymást. Ezt segíti, ha a babád mindig a közeledben van, ha élvezitek a bőrkontaktust, és az itt következő lépéseket követve, igény szerint eteted őt. A babák biztonságban érzik magukat, ha többnyire az anyukájuk és az apukájuk eteti őket, mivel éppen ez az, ami igazán építi a kapcsolatotokat, különösen az első hetekben.

 • Mindig etesd meg a babádat, amikor csak jelzi, hogy éhes. Jelzés lehet, hogy forgatja a fejét, mozgatja a száját, a kezét a szájába veszi, kidugja a nyelvét stb. A sírás a végső jelzés, hogy enni akar, úgyhogy törekedj arra, hogy még a sírás előtt etesd meg.
 • Tartsd a babád félig ülve, hogy lásd az arcát és a szemébe tudj nézni. Beszélj hozzá etetés közben. Kezd azzal, hogy nyissa nagyra a száját: a cumi végét finoman érintsd a felső ajkához.
 • Finoman tedd be a szájába a cumit, de az üveg maradjon vízszintesen (csak enyhén döntve), hogy a tej ne ömöljön a szájába.
 • Kövesd a babád jelzéseit arra vonatkozólag is, hogy mikor van szüksége egy kis szünetre az evésben. Gyöngéden vedd ki a szájából a cumit, vagy a cumit a szájában hagyva fordítsd lefelé a cumisüveget, hogy ne folyjon a tej.
 • A baba tudja, hogy mennyi tejre van szüksége. Stresszt okoz neki, és könnyen túletetéshez is vezet, ha erőltetjük, hogy befejezze az adagot.

Az angol nyelvű Unicef ajánlás

...ami alapján ez a magyar nyelvű változat készült:

infant formula and responsive bottle feeding

Keresés