Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Tápszeres táplálás

Altatás, igény szerinti gondoskodás – cumisüveggel, nyugtatócumival. 1. rész: Mi vaaaaaan?!

Etetem. Altatom. Ha nyűgös, próbálom megnyugtatni.

Így gondolkodunk, amikor a babánkról gondoskodunk. Pedig a babák nem így, nem ilyen darabosan működnek.

Amikor szopnak a babák, akkor megnyugszanak, jóllaknak és elalszanak. Egyszerre. A babáknak ez a három dolog egy: az evés, a nyugtatás és az altatás nem különül el egymástól.

Altatás, igény szerinti gondoskodás – cumisüveggel és nyugtatócumival. 2. rész: Hogyan csináljam?

Ha most találkozol először az igény szerinti cumisüveges gondoskodás gondolatával,

akkor neked előbb a cikkünk 1. részét ajánljuk, aminek az alcíme: Mi vaaaaaan?! Itt, a 2. részben belecsapunk a lecsóba, és ott folytatjuk, ahol azt abbahagytuk. Az 1. részben barátkoztunk a gondolattal, hogy a babának, így aztán nekünk is sokkal jobb, ha ahelyett, hogy ritkán, nagy adagokban, órára etetnénk, inkább a baba pillanatnyi állapotát figyelve, és ahhoz igazodva sűrűn, az igény szerinti szoptatáshoz hasonlóan etessünk. Így a cumisüveg nem csak abban segít nekünk, hogy a baba jóllakjon – hogy utána viszont gondban legyünk a megnyugtatásával és az elaltatásával –, hanem az igény szerinti szoptatás működéséhez hasonlóan összekapcsoljuk az etetést, a nyugtatást és az altatást. Hiszen a babák így működnek!

Na, de hogyan is képzeljük el ezt az egészet a gyakorlatban? Hogyan néz ki az igény szerinti cumisüveges etetés? Úgy, ahogyan a szoptatás, csak a mellünk helyett a cumisüveget kínáljuk a babának.

Ajánlás a tápszeres táplálásról és igény szerinti cumisüveges gondoskodásról

Unicef ajánlás a tápszeres táplálásról és igény szerinti cumisüveges gondoskodásról

Ringass még! Avagy meddig normális, hogy a gyerekem ringatva/szoptatva/cumival/cumisüveggel alszik el és alszik vissza?

Avagy meddig normális, hogy a gyerekem ringatva/szoptatva/cumival/cumisüveggel alszik el és alszik vissza?


Hosszú az az érési folyamat

...amin túljutva az embergyerek segítség nélkül, könnyedén alszik el. Ez a segítség sokféle lehet, mert a pihenésre vágyó szülők találékonysága kiapadhatatlan: szoptatás, cumi, cumisüvegből folyó tej, ringatás, hordozás, babakocsiban tologatás, esetleg autóban zötykölődés és mindenféle személyes kis szokások és trükkök. Még hároméves kor után is teljesen normális, ha a gyerekünknek az elalváshoz szükséges biztonságot a mi testközelségünk nyújtja, és sok családban megmarad, hogy mesével, beszélgetéssel, énekkel altatjuk a nagyobbakat akkor is, mikor már réges rég tudnak olvasni és sokkal szebben énekelnek nálunk. Este együtt lenni jó - és ez életkortól független: nekünk felnőtteknek is jól esik a testközelség nyújtotta biztonság elalváskor. Nyugodtabban, mélyebben és jobban alszunk, ha szerető párunk otthon van, és mellénk bújik. Több kutatás beszámol arról, hogy akár a háziállataink jelenléte is biztonságot nyújthat, megnyugvással tölthet el minket.

Na, átalussza már az éjszakát?!

“Jószülőségi” bizonyítvány: az éjszakát átalvó baba

Aki sétált már valaha városban kutyával, biztosan megtapasztalta, hogy vannak kérdések, amelyekre nagyjából tízpercenként válaszolni kell: “Nahát! Milyen nagy/kicsi/cuki! Hogy hívják? Mennyi idős? És milyen fajta is?” Ha pedig megszületik az első gyereked, ugyanilyen kötelező nyelvi panel lesz a: “Na, és átalussza már az éjszakát?” Csak annyi a különbség, hogy erre a kérdésre egyetlen elvárt válasz létezik…

Van szüksége a babámnak vízre vagy teára?

Ha a babád igény szerint szopik,

vagyis minden jelre mellre kerülhet, akkor nincs szüksége semmi másra az anyatejen kívül. 

Keresés