Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bővebben az ÁSZF-ben olvashatsz róla. 
Elfogadom
Menü

Csatos hordozók

A csatos hordozókat méltán szeretik oly' sokan, hiszen gyors és egyszerű velük magunkra venni a gyereket. Kényelmes, hogy felvétel közben nem lógnak le a földre. Sokan ránézésre vagy felpróbálva hátizsákhoz hasonlítják őket, mert a vállpántjaik hátizsákszerűek, és mert ha rajtunk vannak, az érzet is hasonló a vállunkon, mintha hátizsákot vinnénk.

Minddel lehetséges elöl és háton hordozni, és van, amelyik csípőn hordozásra is alkalmas. Ezeket onnan ismered meg, hogy  a vállpánt alján nemcsak az állításhoz szükséges heveder, hanem kicsatolható csat is van.

A csatosok jellemzően évekig, a legtöbbjük 2-3 éves korig, van ami még tovább, akár egész nagy gyereknek is jó.


Mekkora a legkisebb gyerek, akinek már jók?

Ha erre a kérdésre általánosságban szeretnénk válaszolni, akkor rövid és pontos választ nem adhatunk, mert ez az adott hordozó méretétől, a gyerek méretétől és testalkatától is, sőt, a hordozó személy testalkatától is függ. Járjuk hát a körbe a kérdést lépésről lépésre.

A csatos hordozók biztonságos és egészséges használatához a babának nem kell tudnia ülni, állni vagy járni, mert ha ismerjük a módját, akkor a csatos hordozókban is létrehozható a baba mozgásfejlődésének pontosan megfelelő, jól megtámasztott testhelyzet, ami tökéletesen terheletlen, kényelmes és egészséges a legkisebbeknek is. Ehhez az kell, hogy az adott csatos hordozó mérete és kialakítása a baba méreteinek és testalkatának megfelelő legyen, és hogy úgy rakjuk bele a babát a hordozóba, illetve úgy állítsuk be a hordozót, hogy valóban a kívánt pozíciót kapjuk.

Akkor végülis mikortól lehet használni a csatosokat? Akkortól, amikortól szépen passzol a babádra: kényelmesen és stabilan támasztja meg, méghozzá a fent leírt testhelyzetben. A hordozó mely méretei kritikusak ilyen szempontból?

  • A hátrész alsó szélessége kell, hogy megfeleljen a baba térdhajlattól térdhajlatig való távolságának.
  • A hátrész fölső szélessége is fontos: ha túl bő, akkor nem támasztja stabilan a baba hátának a fölső részét.
  • A hátrész magassága is számít: addig kell, hogy felérjen a babán, ameddig őt meg szeretnénk támasztani. Ha még nem tartja a fejét, akkor tarkóig, ha még nem tartja a háta fölső szakaszát, akkor vállig, ha pedig kitett karokkal szeretnénk hordozni őt, akkor hónaljig.


ÁLLÍTHATÓAK A CSATOSOK A BABÁHOZ?

Igen, minden csatos hordozónak állítható a szélessége és a magassága is akkor is, ha nincsenek rajta olyan alkatrészek (hevederek, cipzárok stb.), amik erre valók.

Ha a hátrész alsó szélességét szeretnéd csökkenteni, megteheted, hogy összehúzod azt egy egyszerű pertlivel vagy kifejezetten erre a célra készült szűkítőhevederrel. Akármennyit nem szűkíthetünk így büntetlenül, mert ha sokat húznánk alul, akkor lötyögne, azaz nem tartaná a babát szorosan fölül. Az, hogy mennyit szűkíthetünk, azon is múlik, hogy milyen kialakítású az adott csatos hordozó, hogy milyen testalkatú ember viszi így a babát, és azon is, hogy hogyan vezetjük azután magunkon a vállpántokat.

Ha a hátrész alsó szélességét növelnéd, ahhoz bővítő kiegészítők állnak a rendelkezésedre.

A csatos hordozók hátrészének a magassága rövidíthető azzal, ahogyan a babát belerakjuk a hordozóba.

Vannak olyan csatosok, amelyeken beépített állítási lehetőségek vannak. Sok megoldás remekül működik, vannak azonban a piacon szép számmal olyanok is, amik messze nem válnak be olyan jól/olyan széles mérettartományban, mint ahogyan azt a gyártó kitalálta. A csatosok állíthatósága tehát messze nem a beépített alkatrészeken múlik.


FOGOM TUDNI EGYEDÜL HASZNÁLNI?

Alapvetően adja magát, hogy hogyan kell csatosba tenni a babát. Mégis jó tudni, hogy az apróbb beállítások és trükkök nagyon sokat számítanak a végeredményben. A hevederek pontos beállítása, a gyerek jó pozícionálása a hordozóban és annak a megtalálása, hogy mi a gyerek optimális magassága rajtad megdöbbentően hatékonyan tehermentesít, és sokkal kényelmesebbé teheti a hordozást neked és a gyereknek is.


Mire figyelj, mielőtt csatos hordozót vásárolsz?

A csatos kenguruk sok helyen állíthatóak, más helyeken viszont adott alakúak, méretűek. Mivel a gyártóknak más-más bélések, szabások stb. váltak be a vállpántokhoz, a derékpánthoz és a hátrészhez, ezért ha csatos hordozót szeretnél vásárolni, ha egy mód van rá, előbb próbálj – csatos hordozót venni sok szempontból hasonlít ahhoz, mintha cipőt vennél. Méghozzá olyan cipőt, amibe egyszerre ketten bújtok bele, és az egyikőtök nagyon gyorsan nő!

Minden hordozóeszközre igaz, de a csatosokra (és a mei taiokra) fokozottan, hogy az árukat hatékonyan le lehet csökkenteni a minőségi anyagok elhagyásával, olcsóbb, kevesebb anyag használatával, rövidebb tesztelési időszakkal stb. Mindez azonban erősen a minőség rovására megy: a nem megfelelően bélelt váll- és derékpántok, a nem jól eltalált szabás, a rossz méretezés stb. nagy pluszterhet ró a hordozó személyre, és kényelmetlenebbé teszi a hordozást a gyereknek is. A rossz hordozó használatakor felmerülő problémák a gyerek súlyának a növekedésével fokozódnak, sokszor ellehetetlenítik a nagyobb gyerek kényelmes hordozását.


A bugyikenguruk

Az eddig tárgyalt csatos kengurukhoz hasonlóak azok a hordozók is, amik csatok segítségével állíthatóak, ám a baba két lába között jóval keskenyebbek, mint az általunk csatosoknak hívott hordozók. Ez utóbbi jellegzetességük, azaz "bugyi" kinézetük miatt bugyikenguruknak hívjuk őket, és itt írunk róluk bővebben.

Nézzük életkor szerint a csatosokat!

Keresés