Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bővebben az ÁSZF-ben olvashatsz róla. 
Elfogadom
Menü

Kincskereső kisködmön - diafilm

"Míg te vagy a ködmönnek a gazdája, addig mindig igazat kell  mondani. Ha híven őrized, több kincsed lesz életedben, mint bárkinek a világon!"

  • Móra Ferenc regénye nyomán.
  • Rajzolta: Gunda Antal. 

Leírás

minőségi idő aranyat ér. A családi együttlét kincs. A mese, a történet gyógyít, tanít, a nagybetűs Életre nevel. A képek, a rajzok esztétikát, szépséget hoznak a mindennapjainkban. És mint egy varázslat, a diafilmezés ezt mind tudja!

Ha nincs mivel vetítenetek, diafilmvetítőt itt találtok.


Tapasztalatunk a diafilmekkel – életkorok szerint

Két-három éves korban

Meghitt, varázslatos pillanatokat szerezhetünk a diázással a gyerek kb. két-három éves korától. A magunk költötte történetek, a böngészők és rövid versek, dúdolók mellé a sötétben világító képek közül az ismétlődő, vagy általunk énekelt, rövid diákat ajánljuk. Ilyenek A répa, A török és a tehenek, a Megérett a meggy, a Suttog a fenyves és társaik.

Teljesen rendben van, s érthető, ha a gyermek száznegyvenedszerre is kéri, hogy ugyanazt a mesét meséld, és meséld és meséld. Neki az ismétlődés fontos: erősíti, biztonságot és örömöt ad. A kicsi gyereknek hát nem kell sok és változatos dia. De figyelj magadra, és találjatok ki valamit  mondjuk anya/apa is választ , mert idegesen vagy éppen unottan nehéz örömöd lelni a közös együttlétben.

Ha kisebb babatestvér is van a szobában

...maradjon csak, érzi a melegséget, hallja a hangodat, megéli, hogy jó nektek. Ne várjátok el, hogy ő is nézze, és hogy csendben legyen. Ez amolyan nagytesós program, amit mégis tudtok együtt csinálni  ha a kicsi bírja/nem zavar.

Három éves kortól

...a hosszabb, ismétlődő történetek, vagy a gyerek saját életére reflektáló mesék bátran bejöhetnek az eddigiek mellé. Ilyenek például: A kis gömböc, A Mazsola történetek, a Kiskakas gyémánt félkrajcárja, Az egér és az oroszlán, A Boribon mesék. Jó, ha tudod, hogy ami kisebbeknek való, az mindig jó lehet, hosszú évekig élvezhetitek A répát és társait, nem szűnik meg a létjogosultsága a gyermek érésével, csak szélesedik mással is a paletta.

Nagyobbacska óvodás korban

...a népmesék egész tárháza kinyílik az állatmesékkel, hosszabb versekkel egyetemben. Innentől tényleg rengeteg mese szerethető, mesélhető, ki-ki személyisége, kedve szerint válogathat. Pár kedvencet azért itt is megemlítenék: A só, A csillagszemű juhász, A nagyravágyó feketerigó, Aladdin és a csodalámpa, Az égig érő paszuly, A kőtörő és mondjuk a Csipkerózsika.

Iskolás kortól

...a hosszabb regények diafilmváltozatai remekül érzékeltetik a regény hangulatát, bepillantást engednek a könyvbe, és megadják a nagyoknak a lehetőséget, hogy részesei lehessenek a közös diázásnak úgy, hogy ők is kedvükre választhatnak nekik tetsző történeteket. Ilyenkor is igaz lehet, hogy a kisebbek együtt élvezhetik a nagyokkal a mesélés hangulatát, maximum nem értik vagy unják őket, de érzik az együttlét melegségét, a közösséget. És az élet nehéz, azaz ki kell várni, amíg a nagyok meséjét mesélik. Cserébe a nagyok is mesélhetnek a kicsiknek, nem csak a szülők. Ilyen, nagyoknak való diafilm például A Nagy Medve fiai, Dávid és Góliát, Kele, Kincskereső kisködmön. (Arra azért figyeljünk, hogy előfordulhatnak olyan képek, amik a kicsiket megijesztik.)

Az örökzöld

És még valami: a János vitéz kihagyhatatlan. Azt egyszerűen muszáj ajánlanom. Kicsiknek kicsi részletekben, nagyoknak egész estésen.

Keresés