Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Kap levegőt a baba a hordozóban?

Kap levegőt a baba a hordozóban?

Ahhoz, hogy biztos lehess benne, hogy a baba légutai szabadok hordozáskor, figyelj oda rá, hogy a baba álla alatt stabilan legyen két ujjnyi szabad hely, azaz ne roskadjon bele a baba a hordozóba úgy, hogy az álla hozzányomódik a mellkasához.


Ahhoz hogy a két ujjnyi szabad hely mogzás közben is maradjon

...a hordozóeszközt húzd olyan szorosra, hogy a baba stabilan legyen rajtad, egyáltalán ne lötyögjön.

Ha függőlegestől eltérő pozícióban hordozol, figyelj rá, hogy a baba válla sokkal magasabban legyen, mint a csípője: a baba a függőlegeshez sokkal közelebb legyen, mint a vízszinteshez.


Mire figyeljek még?

A baba arca látható legyen a hordozóban. Ha megtámasztod a fejét, csak tarkóig támaszd meg, és a fejére ne húzz rá semmilyen ruhát sem.

Ha a babád az orrát hozzád (pl. a dekoltázsodhoz) nyomja, és véletlenül pont betpasztaná az orrlyukait a bőröddel - ilyen időnként előfordul -, akkor már az újszülötteknél is jól működő reflex gondoskodik arról, hogy a baba a fejét megemelje és elfordítsa, hogy szabaddá váljanak a légutai. Ezt a baba a hordozóban is meg tudja tenni akkor is, ha a tarkója meg van támasztva a hátranyaklás ellen.

Hordozáskor a baba légzése nagyobb biztonságban van, mintha letennéd őt a kiságyba,

...hiszen ha az újszülött le van téve, akkor a lélegzésének a ritmusa egyenetlen. Akár tizenöt másodperc is eltelhet két belégzés között - ez teljesen normális nála. (Az ennél nagyobb szünetet hívjuk légzéskimaradásnak és tekintjük kórosnak.) A testközelben lévő - karba vett, hordozott vagy karnyújtási távolságon belül alvó - baba légzése viszont egyenletes, mert a felnőtt ember légzése, hangjai és mozgásai segítenek a baba még nem tökéletesen érett agyi légzőközpontjának a légzés szabályozásban.

Sőt! Ha a baba testközelben van - különösen ha a meztelen bőrünkön van a meztelen baba - gyorsabban érik az agyi légzőközpontja, azaz hamarabb jön el az az idő, amikor már a mi segítségünk nélkül is egyenletesen lélegzik.

A baba légzése szempontjából tehát rövid- és hosszútávon is a legbiztonságosabb a testközelség, a gondos hordozás.

Keresés