Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bővebben az ÁSZF-ben olvashatsz róla. 
Elfogadom
Menü

Szülés után mikor kezdjem a hordozást?

Szülés után mikor kezdjem a hordozást?

A szülés utáni regeneráció a testünknek hatalmas feladat

Hat hétig tart, aminek az első két hete nagyon intenzív, a második két hete is intenzív még, a harmadik két hete már érezhetően sokkal könnyebb, de a test visszarendeződésének ez még mindig nagyon fontos időszaka.

A hat hét leteltével új korszak köszönt be a család életében. Az anyukának ekkortól kezdve ajánlható könnyű szívvel a hordozás.

Addig a szülés utáni regenerációt az szolgálja, ha az anya minél többet fekszik, pihen, és minél kevesebbet terheli magát. Ehhez természetesen segítségre van szüksége, de első gyerek mellett még viszonylag kevés segítséggel is megvalósítható.


Természetesen az első hat hétben is hordozhatsz

...ha úgy látod, hogy nektek jobb úgy, ha hordozol, hiszen ezt te tudod megítélni: te látod az életeteket teljes egészében. Azért írunk mégis elsőként a gyermekágyi időszak fontosságáról, mert erről sajnos a köztudatban nagyon kevés az információ. Annál több az olyan vélekedés, hogy a gyengeség jele, ha a szülés után “elhagyod magad”.  Pedig ez nem így van.

A szülés után nem kell bírni a házimunkát, mert az a női testnek árt. Árt az emelés, a baba karban hordozása, sőt, az első hetekben még a két lábon levés is. Akkor is árt, ha bírod. Mert nem az a fő kérdés, hogy bírod-e, hanem az, hogy hogyan leszel később, hónapok múlva: jókedvűen és energikusan, vagy reménytelenül kimerülten - és akkor az egészségügyi kérdésekről még nem beszéltünk.

Akkortól hordozz hát, amikortól neked jó a hordozás!


Kedves Apa és kedves Nagyszülő!

Felbecsülhetetlenül sokat adsz az egész családnak, ha a gyermekágy ideje alatt kényezteted a frissen szült anyát. Ha úgy gondoskodsz róla, ahogyan ő a babáról: hogy legyen mit ennie, innia anélkül, hogy neki dolga lenne ezzel. Ha figyelsz rá, hogy tudjon tisztálkodni úgy, hogy közben ő nyugodt lehet afelől, hogy a baba jól van, mert ti figyeltek rá, és ringatjátok, ha kell. És egyáltalán, ha figyelsz a kívánságaira, amik ilyenkor gyakran irracionálisnak tűnnek; és nem is biztos, hogy a konkrét kívánságok a legfontosabbak, hanem önmagában már az is, hogy ezekre figyel valaki, és fontosnak látja őket.

Ami a hordozást illeti: te hordozhatsz bármikor. Ha a baba nem elégszik meg azzal, hogy az anyával az ágyban van; ha mentek valahová; vagy ha éppen elvan a baba az anyamell nélkül, nálad is: hordozd bátran! Ezek talán még rövid időszakok, mert a baba valószínűleg hamar visszakéredzkedik anyához, no és a cicihez, mégis a szoros testközelben töltött időkkel rengeteget kaptok mindannyian: a baba, az anya, és nem utolsósorban te magad is. Hordozd őt, amikor csak jól esik!

Keresés