Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Itt jársz éppen: > Kezdőlap >

Szoptatás

Szoptatás

Elő kell készíteni a mellemet szülés előtt a szoptatáshoz?

Semmit nem kell külön tenned ahhoz, hogy szoptatni tudj,

a szervezeted felkészül a szoptatásra. A mellbimbó dörzsölése, edzése teljesen szükségtelen, sőt káros gyakorlat! A befelé forduló vagy lapos bimbóval sem kell előre foglalkozni, mert az is sokat változhat még a szülés körüli időszakban.

Hányszor, mennyi időnként szoptassak?

A születés után közvetlenül

Ideális esetben a baba a születése utáni első két órát a mamáján fekve, bőrkontaktusban tölti. Ilyenkor minden külső beavatkozás nélkül megtalálja a mellet és szopik. Az „aranyóra” elteltével a baba mély alvásba merül, majd ébredezéskor éhségjelekkel jelzi, ha szopni szeretne. (Ld. még a Honnan tudom, hogy mikor éhes? című cikkünket.) Ezt csak akkor vesszük észre, ha a babánk velünk van, ezért fontos már az első napokban is, hogy babád állandóan veled lehessen!

Honnan tudom, hogy mikor éhes?

A babád nagyon ügyesen jelzi, ha szopizni szeretne!

Ahhoz, hogy észrevedd ezeket a jelzéseit, fontos, hogy értsd: a szoptatás nem egyenlő az etetéssel, tehát a baba nem csak akkor kéretőzik mellre, és nem csak akkor szoptathatod meg őt, ha éhes! Elég nehéz – ha egyáltalán lehetséges – megállapítani a nyöszörgésből, a sírásból, hogy azt az éhség,az álmosság vagy mi más okozza, de szerencsére erre nincs is szükség. A szopás a babát azon kívül, hogy jóllakatja, megnyugtatja, elaltatja, és biztonságot nyújt neki. Tehát bármi legyen is a baja, ha megszoptatod, azzal gyakorlatilag minden problémájára a lehető legjobb megoldást nyújtod. Minden jelre mellre teheted tehát a babát, függetlenül attól, hogy az utolsó szopizás óta két óra vagy öt perc telt el!

Nem ázik fel a mellbimbóm a sok szoptatástól? / Segítség! Kisebesedett!

Általános tévhit, hogy a szoptatást azért kell korlátozni, hogy ne sebesedjen ki a mellbimbó. Természetesen az első hetekben előfordulhat érzékenység, hiszen egyik napról a másikra nagy igénybevételnek van kitéve a mell, de ez elmúlik, függetlenül attól, hogy mennyi időt tölt mellen a baba.

Ha igény szerint szoptatok, soha nem lesz napirendünk?

Az az ideális, ha a baba fél évig csak szopik – nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet és több szakmai szervezet is ezt ajánlja. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, kulcs az igény szerinti szoptatás. Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy

  • a baba semmi mást nem kap az anyatejen kívül,
  • minden jelre mellre kerülhet,
  • a szoptatás nincs időhöz kötve, nincs korlátozva,
  • a baba sem cumit, sem cumisüveget nem kap.
Honnan tudom, hogy elég-e a tejem?

Az elegendő tejmennyiség az, amitől a baba szépen gyarapodik, fejlődik. Tehát újra csak az a szabály, hogy nem grammokat és millilitereket nézünk, hanem a babát figyeljük. Elsősorban a pisis és kakis pelusokat érdemes számolni, mert ha van bevitel, akkor van kiadás is.

Mit egyek/igyak, hogy több legyen a tejem? Mit nem ehetek, ha szoptatok?

Tejszaporítás

A mell annyi tejet termel, amennyit a baba szopik. Ha úgy gondolod, hogy nem elég a tejed, a legjobb, sőt, egyetlen hatékony tejszaporító módszer a szopások számának a növelése. Csupán attól, hogy eszel-iszol valamit, amiről a szomszéd néni azt mondta, hogy sok tejed lesz tőle, kizárt, hogy több legyen a tejed.

Vannak persze olyan gyógynövények, amelyek tejszaporító hatásúak, de ezek is csak akkor segítenek, ha a fogyasztásuk mellett odafigyelsz arra, hogy a babád minden jelre mellre kerülhessen, és addig szopizzon, amíg csak jólesik neki.

Adjak cumit a babának, vagy ne adjak?

A nyugtatócumi

legtöbbször azért kerül elő, hogy két „etetés” közötti időben megnyugtassa/elaltassa a babát. Ha a babád igény szerint szopik, akkor nincsen szüksége cumira, hiszen minden jelre mellre kerülhet. Akkor is megszoptathatod, ha nyűgös, álmos, nem kell csak az „etetési időre” szorítkozni.

Szopás közben a babák nagyra nyitják a szájukat, a foguk nem érinti a mellet, ezért a kibújt fogacskák nem akadályozzák őket a szopásban, és a mell sem sérül. Ha jól vannak mellen, akkor harapni sem tudnak közben.

Keresés