Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bővebben az ÁSZF-ben olvashatsz róla. 
Elfogadom
Menü

Nem árt a hátamnak?

Nem árt a hátamnak?

Ha a hátad, gerinced egészséges,

és jó technikával, a hátad szempontjaira odafigyelve hordozol, akkor nem. Érdekes, hogy vannak olyan krónikus hátfájások, amelyeket meg is szüntet a hordozás. Ezek olyan hátfájások, amelyek mögött nem áll szervi baj, hanem féloldalas izomgyengeség okozza őket. A hordozással erősödnek a hátizmok - bár a leginkább lábra és fenékre gyúrunk vele -, ami tökéletes terápiája ennek a fajta hátfájásnak.


Ebben a cikkben zöld betűvel írtunk a baba szempontjairól

Ez a cikk a te hátadra fókuszál, mégis úgy döntöttünk, hogy írunk a babáról is. Mert nagyon jó együtt látni, hogy ha úgy hordozol, ahogy neked a legjobb, az pont a babának is a legjobb!


Mire figyeljünk a hordozáskor a gerincünk védelmében?

A baba olyan szorosan legyen rajtunk, hogy teljesen együtt mozogjon velünk, kicsit se lötyögjön.

Ez a szorosság kell ahhoz is, hogy a baba hátát úgy megtámasszuk, hogy azon ne legyen terhelés, azaz ugyanez szolgálja az ő gerincének a biztonságát is.

A gerinc tehermentesítése szempontjából kulcsfontosságú a hordozóeszköz/a kötés pontos beállítása. Apró, pár centis állítással is nagy terhet vehetünk le a hátunkról. Ha szeretnéd, szívesen segítünk a hordozód beállításában, használatában.


Elölhordozáskor

...a gerinc a várandóssághoz hasonlóan nagy megterhelés alatt van. Ha a baba eléri az 5-7 kilós súlyt, a gerincünk, a gátunk és a térdünk azt kéri: váltsunk csípőn vagy háton hordozásra.

Sok baba ugyanezt kéri úgy négyhónapos korától, amikor a kíváncsisága megnő, és már többet szeretne látni a dekoltázsunknál.


Csípőn hordozáskor

...a baba súlyának egy jó részét ráterhelhetjük a combcsontunkra azzal, hogy a csípőcsontunkra pozícionáljuk a babát. Ezzel nagy terhet veszünk le a gerincünkről és a gátunkról.

Mivel azonban a csípőn hordozás aszimmetrikus megterhelés a hátnak, ha hosszabban, többet használjuk, váltogassuk, hogy melyik oldalon visszük a babát. Ez sokszor elsőre nehéz, mert a legtöbbünknek az egyik oldal kényelmesebb, mint a másik. Ha erőltetjük egy darabig a kényelmetlen oldalunkat is, meglepően jól meg lehet szokni az eredetileg kényelmetlen oldalon való hordozást, azaz elmúlik vagy sokat csökken a kényelmetlenség.

Ha a baba még kicsi - nem mászik -, és napi sok órát hordozod, az ő mozgásfejlődése szempontjából is fontos, hogy váltogasd az oldalakat, mert a csípőn hordozás számára is aszimmetrikus: az egyik oldala aktívabb, mint a másik. Ezt az aszimmetriát egyébként jól kihasználhatjuk, ha a baba tónuseloszlási zavarát szeretnénk korrigálni hordozással. A hordozás ilyenkor nagyon hatékony terápia lehet.

Létezik olyan gerincbántalom, ami kizárja az aszimmetrikus megterhelést, azaz a csípőn hordozást.


Háton hordozáskor

a gerincedet tehermentesíti, ha megfelelő magasságba rakod magadra a babát. Egyéni, hogy kinek hol kényelmes hordozni, és ahol a kényelmes, ott a legjobb a gerincnek is.

Sokan azonban ki sem próbálják azt a lehetőséget, hogy leeresszék a hátukon a babát alacsonyra. Annyira, hogy az ő súlypontja (azaz kb. a feneke/köldöke) a te súlypontod (azaz kb. a köldököd) magasságában legyen. Ha megfigyeled oldalról a felnőtt hát alakját, láthatod, hogy ebben a magasságban a gerincünknek van egy homorulata. Azzal, hogy leereszted a babát ebbe a homorulatba, a kettőtök súlypontja olyan közel kerül egymáshoz, hogy azzal, hogy a babát a hátadra veszed, nem változik meg a súlypontod, azaz nem húz a baba hátra. Ettől olyan kényelmes és könnyű sokaknak ebben a magasságban vinni a babát.

Sokaknak ez a mélyre eresztés elsőre furcsa, ám a furcsaságán túl is nagyon kényelmes, így aztán hamar természetessé válik. Ne felejtsd el ezt is kipróbálni, amikor keresed a legkényelmesebb magasságot!


Azért nem hordozod alacsonyan a babát, mert azt gondolod, hogy nem látna ki a hátad mögül?

Félsz, hogy nem fogja szeretni? Előfordul ilyesmi, de sokkal ritkábban, mint ahogyan azt gondolnánk, hiszen a hátunkon alacsonyan hordozott babák is a menetirányunkkal szemben vannak, és jól látnak - ha nem is pontosan azt, mint mi. Érdemes először megkeresni a kényelmünket, és csak akkor fölrúgni ezt a szempontot, ha a baba valóban reklamál miatta.

Gyakoribb, hogy csak bizonyos élethelyzetben van szükség a magasra kötésre, pl. ha a hosszasabban dolgozunk egyedül a konyhában (ahol sokat állunk, és nem történik sehol semmi, csak előttünk a konyhapulton - persze, hogy azt szeretné látni a gyerek), vagy ha olyan háti hordozós kabátban hordozunk, aminek magasan van a kivágása.


Ha a hátad beteg,

...akkor a betegségedre és annak a súlyosságára való tekintettel egyénileg kell eldönteni, hogy szabad-e hordoznod, és hogyan, ha igen. Ismerünk, és szívesen ajánlunk ehhez olyan gyógytornászt, aki jól ismeri a hordozást is, és nagyon jól lehet vele együtt gondolkodni, hogy a mindennapokban is reális és biztonságos megoldás szülessen a helyzetetekre.

Keresés