Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Itt jársz éppen: > Kezdőlap >

Mozgásfejlődés

Mozgásfejlődés

Videósorozatban tanulhatsz a mozgásfejlődésről és hogy hogyan fejleszd a babád.

 

Mozgásfejlesztés hatékonyan, otthon

Fókuszban az idegrendszer

Hideg van! Mégis hogyan mozoghatna szabadon?

Mi lehet itt a megoldás?

Értem, hogy a szabad mozgáshoz le kell tenni a földre – de a föld hideg!
Jön az ősz, itt a tél. Hideg van a lakásban. Öltöztetem, hogy ne fázzon – de hogy fog így mozogni?

Ez egy olyan téma, amiben az elméleti információk fabatkát sem érnek! Nézzük hát a kőkemény gyakorlatot!

Milyen cipőt adjak rá?

Mezítlábra vagyunk kitalálva

Mezítláb könnyebb mozogni, mint bármilyen cipőben, a cipő valójában akadálya a mozgásnak. Mezítláb sokkal pontosabban érezzük a talajt a lábunk alatt, és sokkal többet mozog a lábfejünk, a lábujjaink. A babák, gyerekek, gyönyörűen használják a lábujjaikat a legkülönbözőbb mozgások közben!

A mozgásfejlődés olyan, mint a palacsintatorta

​A mozgásfejlődést nagyon szeretem a palacsintatortához hasonlítani

Hogy készül a palacsintatorta? Bekeverjük a tésztát, sütjük a palacsintát, és amelyik kisült, azt lerakjuk. Amíg sül a következő, addig a tetejét megkenjük töltelékkel, majd jön a következő elkészült palacsinta, és így tovább. Folyamatosan van tésztánk is, sül a következő palacsinta, és nő a palacsintatorta.

Ne állasd! Ne járasd!

Az állatást és a járatást nagyon szeretik a babák

Hiszen nekik a függőlegesség és a függőleges pozícióban haladás elképesztően izgalmas! Ha belegondolsz, ez logikus is, ez muszáj, hogy így legyen. Mert a mozgásfejlődéssel ez az a cél, ahova tartanak a babák. Ha nem lenne kívánatos a számukra az eredmény, miért küzdenének?! A függőlegesség és a függőlegesen haladás izgalma motiválja őket.

W-ülés: baj vagy nem baj?

Amikor a gyerek beül a két lába közé

…azt szokták W-ülésnek is hívni. Vannak gyerekek, akik nagyon szeretnek így ülni: kényelmes nekik. Sokakban fölmerül: okoz valami problémát az, ha így ül a gyerek?

A mosható pelenka befolyásolja a mozgásfejlődést?

Minden ruha hat a mozgásunkra

Többé vagy kevésbé minden, amit ráadunk a babára, legyen az ruha vagy pelenka, akadályozza a mozgást. Ezt azért merem így, tényszerűen kijelenteni, mert te is megfigyelheted: a babáknak megváltozik a mozgásuk, ha levetkőztetjük őket. Ez akkor a leglátványosabb, amikor még nem tudnak kúszni/mászni, és éppen két mozgásfejlődési fázis határán vannak. Ezekben a kritikus mozgásfejlődési fázisokban még a legjobb ruha és az eldobható pelenka levétele is nagyon látványosan hat a baba mozgására. Márpedig a babára ruhát kell adjunk, ez világos.

Féloldalas a baba? Kényszertartása van?

Könnyű megijedni

Sokszor előfordul, hogy látunk a babánkon egy-egy mozdulatot, amire felfigyelünk, majd furcsállni kezdjük, és belénk fészkel a kisördög: ez kényszertartás! Féloldalasság, aszimmetria. Hiszen mi szülők olyan gondosan figyelünk a babára – viszont innen olyan könnyű megijedni! Szaladjunk valahova a babával? Vagy fölöslegesen ijedezünk?

Mi a baj a játszószőnyeggel?

Sokféle játszószőnyeg van

…és nem mindegyikkel van baj egyáltalán. Elképzelek most egy olyat, amivel minden baj van, ami csak baj lehet egy játszószőnyeggel, és bemutatom ezt. Így el tudod dönteni, hogy tiétekkel mi az ábra.

Nem kúszott, nem mászott – ezért diszlexiás?

Tanya a Bakonyban, vagy banya a takonyban?

A mozgásfejlődés és a gondolkodásbeli képességek érése között egyértelmű az összefüggés. De ez az összefüggés soha nem alkalmazható visszafelé.

Keresés