Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Itt jársz éppen: > >

Mozgásfejlődés

Mozgásfejlesztés hatékonyan, otthon

Fókuszban az idegrendszer

Hideg van! Mégis hogyan mozoghatna szabadon?

Mi lehet itt a megoldás?

Értem, hogy a szabad mozgáshoz le kell tenni a földre – de a föld hideg!
Jön az ősz, itt a tél. Hideg van a lakásban. Öltöztetem, hogy ne fázzon – de hogy fog így mozogni?

Ez egy olyan téma, amiben az elméleti információk fabatkát sem érnek! Nézzük hát a kőkemény gyakorlatot!

Milyen cipőt adjak rá?

Mezítlábra vagyunk kitalálva

Mezítláb könnyebb mozogni, mint bármilyen cipőben, a cipő valójában akadálya a mozgásnak. Mezítláb sokkal pontosabban érezzük a talajt a lábunk alatt, és sokkal többet mozog a lábfejünk, a lábujjaink. A babák, gyerekek, gyönyörűen használják a lábujjaikat a legkülönbözőbb mozgások közben!

A mozgásfejlődés olyan, mint a palacsintatorta

​A mozgásfejlődést nagyon szeretem a palacsintatortához hasonlítani

Hogy készül a palacsintatorta? Bekeverjük a tésztát, sütjük a palacsintát, és amelyik kisült, azt lerakjuk. Amíg sül a következő, addig a tetejét megkenjük töltelékkel, majd jön a következő elkészült palacsinta, és így tovább. Folyamatosan van tésztánk is, sül a következő palacsinta, és nő a palacsintatorta.

Ne állasd! Ne járasd!

Az állatást és a járatást nagyon szeretik a babák

Hiszen nekik a függőlegesség és a függőleges pozícióban haladás elképesztően izgalmas! Ha belegondolsz, ez logikus is, ez muszáj, hogy így legyen. Mert a mozgásfejlődéssel ez az a cél, ahova tartanak a babák. Ha nem lenne kívánatos a számukra az eredmény, miért küzdenének?! A függőlegesség és a függőlegesen haladás izgalma motiválja őket.

W-ülés: baj vagy nem baj?

Amikor a gyerek beül a két lába közé

…azt szokták W-ülésnek is hívni. Vannak gyerekek, akik nagyon szeretnek így ülni: kényelmes nekik. Sokakban fölmerül: okoz valami problémát az, ha így ül a gyerek?

A mosható pelenka befolyásolja a mozgásfejlődést?

Minden ruha hat a mozgásunkra

Többé vagy kevésbé minden, amit ráadunk a babára, legyen az ruha vagy pelenka, akadályozza a mozgást. Ezt azért merem így, tényszerűen kijelenteni, mert te is megfigyelheted: a babáknak megváltozik a mozgásuk, ha levetkőztetjük őket. Ez akkor a leglátványosabb, amikor még nem tudnak kúszni/mászni, és éppen két mozgásfejlődési fázis határán vannak. Ezekben a kritikus mozgásfejlődési fázisokban még a legjobb ruha és az eldobható pelenka levétele is nagyon látványosan hat a baba mozgására. Márpedig a babára ruhát kell adjunk, ez világos.

Szabad mozgás – checklist

Mi az a szabad mozgás egyáltalán?

Erről szól ez a cikkünk. És mi a jelentősége annak, hogy a baba szabadon mozoghasson? Hogy tisztán lásd ezt a kérdést, ezeket a cikkeket ajánlom: Hogyan segítsem a baba mozgásfejlődését? és Mozgásfejlesztés hatékonyan, otthon.

Szabad mozgás – mi az?

Mi az, hogy szabad mozgás?

Ha a baba szabadon mozoghat, akkor

  1. olyan helyzetben van, amit ő maga önállóan is föl tud venni, és
  2. minden mozdulatot, amit elkezd, végig is tud vinni, nincsen ebben kívülről akadályozva.
Nem szeret hason lenni! Baj? Mit csináljak?

A hasaltatás: nem szabad mozgás

Ha a baba még nem tud megfordulni a hátáról a hasára, akkor a hason levés olyan pozíció, ami nem szabad mozgás  a számára.  Így ugyanis nem tudja szabadon mozgatni a vállát és a csípőjét, és nem tud kijönni ebből a pozícióból.

Keresés