Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü
Itt jársz éppen: > >

Mozgásfejlődés

Mindent a mozgásfejlődésről...
Szabad mozgás – checklist

Szabadon mozog a gyereked most?

Ez egy gyors lista az ellenőrzéshez.

Mi az a szabad mozgás? És mi az értelme? – Ezeket az infókat itt találod.

Szabad mozgás – mi az?

Mi az, hogy szabad mozgás?

Ha a baba szabadon mozoghat, akkor

  1. olyan helyzetben van, amit ő maga önállóan is föl tud venni, és
  2. minden mozdulatot, amit elkezd, végig is tud vinni, nincsen ebben kívülről akadályozva.
Nem szeret hason lenni! Baj? Mit csináljak?

A hasaltatás: nem szabad mozgás

Ha a baba még nem tud megfordulni a hátáról a hasára, akkor a hason levés olyan pozíció, ami nem szabad mozgás  a számára.  Így ugyanis nem tudja szabadon mozgatni a vállát és a csípőjét, és nem tud kijönni ebből a pozícióból.

Nem szabad ültetni! – Ez tényleg ilyen szigorú?

Mikortól mondhatjuk, hogy a baba tud ülni?

Akkor mondhatjuk, hogy a baba tud ülni, ha leteszed őt a hátára fektetve, távolabb lépsz tőle, és ...egyszer csak ülve találod őt. Annyira tud ülni, amennyire így, minden segítség nélkül tud ülni. Ha még csak támaszkodva, akkor még csak támaszkodva stb.

Hogyan segítsem a baba mozgásfejlődését?

A mozgásfejlődést belső program hajtja

Ez a program bámulatosan, fölfoghatatlanul komplex, és tökéletes. A program lefutásában kulcsszerepük van a külső ingereknek. A legfontosabbak azok az ingerek, amiket a baba akkor kap, amikor a karodban vagy hordozóban rajtad van: az érintés ingerek, az egyensúlyérzékelését érő ingerek, és azok az ingerek, amelyekhez akkor jutnak az izmai, ha mozgatjuk őt.

A baba tehát megkapja az érintést, a ringatást, az idő telik vele, és a mozgásfejlődés programjának eredményeképpen a baba mozog. És most jön a csavar a történetben.

Le van maradva?

Hogyan ösztönözzem a babát a mozgásra?

A mozgásfejlődés programja lezajlik magától. De ösztönözni csak kell a babát, hogy haladjon vele, nem?!

Nos, a programnak valóban szüksége van külső ösztönzésre, azonban ez a külső ösztönzés magától megtörténik anélkül, hogy külön ezért tennénk valamit. Ugyanis ezek az ösztönzők a tapintási ingerek, az egyensúlyérzékelését érő ingerek, és azok az ingerek, amik akkor érik a babát, amikor mozgatod őt. Tehát nem, nem kell ösztönöznöd – illetve dehogynem, nagyon is ösztönzöd: azzal, ahogyan vele vagy. Azzal, hogy felveszed, ringatod őt.

Pihenőszék, autósülés, babahinta, bébifotel, bébikomp? Árt? Nem árt?

A mozgás meghatározó jelentőségű a gyerekek fejlődésében

A mozgás az alapja a testtudatnak, a gondolkodásnak, a beszédértésnek és a beszédnek, a tanulási képességeknek, az írásnak, az olvasásnak… És mindennek ellenére a mozgás egészséges fejlődéséről nagyon keveset tudunk. Tudjuk, hogy vannak mérföldkövek, amiket el kell érni, ezért folyton aggódunk, hogy lemarad. És már visszük is megnézetni, meg terápiára, meg fejleszteni.

Szabályosan kúszik?

Milyen a szabályos kúszás?

Nos, a helyzet az, hogy ha a kúszás betölti a funkcióját, azaz a baba halad vele előre, akkor a kúszás tökéletes.

Vigyem Dévényre?

Nagyon kevés babának van szüksége

…Dévény-módszerrel történő kezelésre ahhoz képest, ahány babát így kezelnek. Ugyanis a Dévény-módszer a speciális manuális technikájával közvetlenül stimulálja az idegrendszert. Márpedig ha nincsen komoly okunk erre a beavatkozásra, akkor ez nem veszélytelen vállalkozás. Ugyanis a Dévény-módszer az idegrendszer stimulálásával fölgyorsítja a mozgásfejlődést. Ez elsőre sokaknak kecsegtető lehetőségnek hangzik – pedig nem az!

Veszélyes a bukfenc?

Bukfencezik, pedig még olyan kicsi!

Szabad ezt neki? Nem lesz baja tőle? Mire figyeljek, hogy ne legyen baja? Új mozgásforma – és vele ezer fölmerülő kérdés! Gondoljuk át őket sorra!

Keresés