Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bővebben az ÁSZF-ben olvashatsz róla. 
Elfogadom
Menü

Milyen magasra tegyem a babámat a hátamon?

Milyen magasra tegyem a babámat a hátamon?

A rövid válaszunk:

... ahogy nektek a legkényelmesebb.

Bővebben: végigvesszük a szempontokat, válassz!


A babádnak te kellesz

Bármilyen magasra vagy alacsonyra teszed, te vagy ott, és a te közvetlen közelséged a lényeg.

Hogy hova kerüljön a baba a hátadon, az függ...

  • a használt eszköztől,
  • a baba méretétől (magasságától),
  • a te testalkatodtól (milyen hosszú a felsőtested)
  • és az egyéni preferenciáidtól (azaz attól, hogy hol érzed a legkényelmesebbnek).

Hol van a súlypont?

Akkor a legkevésbé megterhelő a hordozás a számodra, ha a baba súlypontja a lehető legközelebb van a te súlypontodhoz. A súlypontunk valahol a köldökünk magasságában van, mint ahogyan a babáé is. Ha a hátunkon levő baba a hátunk alsó homorulatába kerül (olyan alacsonyra, mint amilyen alacsonyan az afrikaiak is hordoznak, közvetlenül a fenekünk fölé), akkor a baba súlya alig terheli a hátunk fölső szakaszát. Főleg, ha derékpántos eszközt, vagy derékra is terhelő kendőkötést használunk.

Ez a magasság a modern, európai szülőknek sokszor nem adja magát: jellemzően és önkéntelenül jóóóóó magasra igyekszünk kötni a babánkat. Pedig sok esetben (főleg a hordozó személy törzséhez képest már nagyobbacska babával) nagyon érdemes kipróbálni ezt a magasságot is. Mert az első reakció után: „Furcsa, hogy ilyen alacsonyan van.” A második gyakran az, hogy „Jé, hát, itt sokkal könnyebb!”


Függ a hordozóeszköztől

Szövött kendővel vagy Zsömbivel bárhova teheted a hátadon a babádat: ha kicsi babáról van szó, akár a tarkódra is hajthatja a fejét. Arra érdemes figyelni, hogy amikor hátraviszed a szárakat, akkor azok a comboknál fussanak, ne a baba lábszárait kösd le a kendővel: ennyire minimum le kell hátul ereszteni a babát.

Ha derékpántos eszközt használsz (bébi-tai, mei-tai, csatos hordozó, Bondolino vagy Nabaca), akkor elsőre oda a legkönnyebb tenni a derékpántot, ahol a legkeskenyebb vagy. Onnan nem fog elcsúszni se lefelé, se fölfelé. Van, aki a derékpántot csípőre szereti tenni. Próbáld ki, figyeld magatokat és lehet, hogy neked is így jön be. Kenguruval is gond nélkül meg lehet csinálni, hogy a baba súlypontja egészen alacsonyan legyen. Ehhez egészen lentre, csípőre kell tenni a derékpántot, természetesen nagyobbra állítani a vállpántokat, és miközben fölvesszük a babát, érdemes figyelni rá, hogy ne kerüljön magasabbra a derékpánt, mint ahova szántuk (vagy ha magasabbra került, igazítsuk vissza).

Ha a baba még kicsi, neked viszont hosszú a felsőtested (ez inkább apukáknál gyakori), akkor megeshet, hogy a derékpántot kényelmes magasságba téve a baba feje pont a lapockákhoz kerül és a babának homorítania kell. Ez ellen sok baba tiltakozik, és ránézésre is szokták érezni a családok, hogy ez nem a legharmonikusabb megoldás. Ilyenkor meg lehet próbálni magasabbra tenni a derékpántot, ha az az apának nem túl kényelmetlen. Ahogy a baba nyúlik, mehet egyre lentebb a derékpánt.

A Love Radius csatosai: a Fizio olyat tud, amit más eszköz nem: a magasítópárnának köszönhetően kicsi babánál alacsonyra kerül a derékpánt (ami nagyban tehermentesíti a hát fölső szakaszát), miközben magasra kerül rajtunk a pici baba. Nagyobbacska babánál pedig választhatunk, hogy használjuk a magasítópárnát vagy nem, így a derékpánt maradhat alacsonyan, a baba súlypontja a derékpántos eszközöknél egyedülálló módon mégis választható magasságú!


Ki kell látnia a babámnak a vállam fölött?

Nem, nem kell. A legtöbb baba nagyon boldog azzal, hogy menetirányba van és megelégszik az oldalt eléje táruló világgal.

Ha megállsz valakivel beszélgetni, és érzékeled, hogy a babád kíváncsi rá, hogy kivel beszélgetsz, kicsit oldalra fordulva ő is láthatja beszélgetőtársadat. Előfordulhat, hogy bent, ahol kevesebb az új inger, vagy ha a konyhában magad előtt foglalatoskodsz, akkor jelzi a babád, hogy többet, pontosabban azt az akciót akarja látni, ami pont előtted van. Ilyenkor teheted csípőre vagy csoportosíthatod másképp a teendőidet: a külső szemlélőnek unalmasabb részeket hagyhatod olyankorra, amikor más hordozza a babádat, vagy amikor már elaludt vagy épp a kúszást gyakorolja.


És akkor most hova tegyem?

Bárhová, ahol neked kényelmes, és ahol beválik! Azt reméljük, hogy a fönti szempontok megihlettek és fölszabadítottak. Próbálgasd kreatívan a különböző magasságokat, és figyeld meg, hogy neked hol a legkönnyebb, legkényelmesebb. Ne feledd, hogy neked sokkal fontosabb ez a szempont, mint a babádnak! Mert ő minden magasságban megkap téged, de neked, aki a súlyt viszi, az egészséged múlhat a megfelelő magasságon! Hallgass a testedre, és vidd olyan magasságban a babádat, ahol a legkönnyebb!

Keresés