Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bővebben az ÁSZF-ben olvashatsz róla. 
Elfogadom
Menü

Milyen ruhát adjak rá?

Milyen ruhát adjak rá?

Nem szabad rugiban hordozni?

Dehogynem.

Akkor mindegy, milyen ruhát adok rá? Mutatunk néhány szempontot, amelyekre érdemes figyelned.


Mindig figyelj a ruhájára!

A hordozóban a baba tulajdonképpen egy nagyon természetes, egyszerű, mindennapos pozícióban van. Olyanban, amit a kezedben is fölvesz anélkül, hogy figyelnél erre. Ezért a ruha szempontjából teljesen mindegy, hogy éppen hordozod vagy kézbe veszed, leteszed vagy altatod a babádat. Mindenhez ugyanolyan ruha kell: legyen benne elég hely a felhúzott lábaknak, ne feszüljön sehol, ne akadjon bele, ne zavarja a szabad mozgásában.

Ébren és alvás közben is a baba folyamatosan, non-stop mozog. Ez igaz a totyogósra, az ovisra, a kisiskolásra is. Amikor a kicsik ébren vannak, folyamatosan edzésen, tornaórán vannak. Ezért olyan ruhát adj a gyerekre, amilyenben te is elmennél edzeni!


Ezekkel a ruhákkal van gond

Felejtsük el

  • a rövid lábú rugdalózókat,
  • a szűk, illetve nem nyúlós anyagú nadrágokat, farmerokat,
  • a kinőtt harisnyákat.

Nézd meg ugyanazt az öthónapos babát ugyanakkor, ugyanott szűk nadrágban és harisnyában...

                    

 

...nadrág nélkül, csak a szűk harisnyában...

                

 

...a szabad mozgását akadályozó ruha nélkül:

         


Bizonytalan vagy, hogy a választott ruha jó-e a babádra?

Ezt több módszerrel is nagyon egyszerűen ellenőrizheted .

1. Tedd le a babádat a hátára és told föl a térdeit a hasához. Figyeld meg, hogy van-e elég helye a ruhában ehhez a mozdulathoz. Nem feszült meg a ruha...

  • a térdhajlatánál?
  • a fenekénél?
  • a talpain?
  • nem kell behúzva tartania a lábujjait?

2. Vetkőztetésnél, pelenkázásnál figyeld meg a babádat. Ahogy veszed le a rétegeket, változik a testhelyzete (hasonlóan a fenti öthónapos babáéhoz)? A drámai változást általában az szokta hozni, amikor lekerül a ruha a térdhajlatáról.

3. Figyeld a babádat pár percen át, hogy hogyan mozog ruha nélkül. Add rá a kérdéses ruhát, és figyeld meg így is a mozgását. Akár videót is készíthetsz a két helyzetről, hogy utólag többször végignézhetsd. Ha megfelelő a ruha, akkor nem szabad számottevő különbséget látnod a két helyzet között.


További információk a témában

Nézd meg Ónodi Ági és Zagyi Linda előadását a hordozás és a szabad mozgás összefüggéseiről. 39:19-től nagyon szemléletes videóban mutatjuk meg, hogy milyen hatással van a babára a szűk nadrág.

Keresés