Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bővebben az ÁSZF-ben olvashatsz róla. 
Elfogadom
Menü

Meddig jó?

Meddig jó?

A hordozóeszközöket kétféleképpen lehet kinőni

  1. Kinőheti a gyerek: hiszen a hordozó addig jó rá, amíg a hordozós pozíciót meg tudjuk vele támasztani.
  2. Vagy pedig az egyre nehezebb gyerekkel használva a hordozót, a hordozás nekünk válhat megterhelővé, kényelmetlenné.

Eszközfüggő, hogy melyiket mikor növi ki a baba vagy a totyogós. Nézzük végig ezzel a szemmel az egyes hordozótípusokat.


Formázott hordozók (avagy kenguruk: csatosok, félcsatosok, Bondolino és mei tai-ok)

A formázott hordozókat kinőheti a baba széltében vagy magasságban.

Széltében akkor növi ki a baba a formázott hordozót

...ha a térdeit már nem tartja meg az eszköz magasabban, mint amilyen magasan a feneke van, sőt, a combok már vízszintesen sincsenek, hanem lógnak. Minél szélesebben támasztja meg alulról a combokat a hordozó hátrésze, annál inkább megvalósul az igazán kényelmes pozíció. Ahogy nyúlnak a baba lábai, egy idő után nem ér ki a hordozó térdhajlatig, de ez még nem jelenti azt, hogy rögtön ki is nőtte a hordozót!

Mitől függ, hogy az adott eszközt kinőtte-e a gyerek széltében, ha már nem ér ki a hordozó test-része a térdhajlatáig?

  • Függ a hordozó hátrészének szabásától: a sík hátrészűeket hamarabb növi ki, mint a szabott hátrészt.
  • Függ attól, hogy hogyan veszed föl: bugyrosított használattal tovább jó széltében ugyanakkor a magasságából veszítesz a bugyrosított használattal.
  • Függ a hordozó anyagától: az erősebb anyag tovább tartja meg a nem csak nyúló, hanem egyre nagyobb súlyú lábakat.

Ha a gyerek kinőtte az eszközt széltében, akkor a csatosok hátrésze még mindig szélesíthető bővítővel. Ha a Bondolino/mei tai/félcsatos szárait terítjük, szintén hatékonyan szélesíthetjük az eszközt.

Mi történik, ha a totyogósom kinőtte széltében a hordozót, és úgy használjuk tovább?

Egyikőtöknek sem lesz olyan kényelmes. A totyogós mozgásfejlődésének, gerincének mindegy, nincs már rá hatással az a kis idő, amit rajtad tölt egy kinőtt hordozóban. Azonban nyomhatja a combjait, elgémberedhet, ha elalszik. Ha a gyerek nem ölel rád a combjaival, neked nehezebb dolgod van a gyarapodó súly cipelésekor. Ezért érdemes bővíteni vagy nagyobbra váltani, ha még rendszeresen hordozol.

Magasságra akkor növi ki a gyerek az eszközt

...ha már nem támasztja meg legalább a hónaljáig, mert onnantól nem a legkényelmesebb a babának, és neked is nehezebbé válik a hordozás. Akadnak olyan babák, akik csak betett kézzel szeretnek hordozódni, ehhez vállig kell érjen a hordozó teteje, így ők hamarabb növik ki az eszközt.


Rugalmas kendők és a rugalmas kendőből készült Caboo hordozó

A rugalmas kendő 7 kg-ig jó? Nem, ez így általánosságban nem kijelenthető!

A különböző márkájú kendőket különböző vastagságú és teherbírású szálból kötik, illetve különbözik a kötés sűrűsége is. Ezért márkafüggő (anyagfüggő), hogy melyik rugalmas kendő meddig támasztja meg kellően stabilan a babát.

Ehhez jön még hozzá tényezőként a kendőnek a szélessége is: a keskenyebb kendőknél az limitál, hogy egy idő után nem érnek föl elég magasra a baba hátán. (Igaz ez például a Caboo hordozóra, vagy a Love Radius Basic kendőjére.)


Szövött kendők és szövött karikás kendők

Ezeket az eszközöket a születés pillanatától bármeddig lehet használni, azonban a vékonyabb szálból vagy vékonyabb szövéssel szőtt kendők a hordozó személynek lehetnek kényelmetlenek, bevághatnak vagy húzhatnak vállban, különösen egyrétegű kötést használva. Ezek elég szubjektív határok, változó, hogy kinek mikortól mi nem komfortos már.


Mit jelent a gyártó által megadott súlyhatár?

Európai szabványok szerint a gyártónak meg kell adnia a termék súlyhatárát.

  • A 2005-ös szabvány szerint (EN 13209-2:2005) a babahordozókat 3,5 kg-os súllyal tesztelték, a tesztben használt súlyt kell feltüntetni. A felső határ 15 kg, vagy a gyártó által vállalt határ.
  • A 2015-ös szabvány szerint (EN 13209-2:2015) az alsó korhatárt, illetve a tesztelt felső súlyhatárt kell megadni.

Webshopunkban nem a gyártók megadott szabványértékeit, illetve ajánlásait adjuk meg, hanem a saját és a hozzánk forduló családok babáival és gyerekeivel szerzett valós tapasztalatainkat osztjuk meg veled.

Keresés