Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bővebben az ÁSZF-ben olvashatsz róla. 
Elfogadom
Menü

Hordozás várandósan

Hordozás várandósan

Érkezik a kistestvér...

...és az eddig megszokott mindennapok megváltoznak, hiszen anya teste, terhelhetősége megváltozik, akár egyik napról a másikra. Abba kell hagyni a hordozást? Vagy hordozhatsz továbbra is? Járjuk körül a témát alaposan!


Különbözőek vagyunk és különbözően éljük meg a várandósságot

Sőt, ugyanannak az anyának az egyik várandóssága lehet nehezebb, a következő akár könnyebb is. És ami még zavarbaejtőbb: az egyik nap jól bírjuk a terhelést, a másik nap meg akár sokkal rosszabul, de a harmadik megint lehet könnyebb. És mindez a napon belül is változathat, főleg a várandósság harmadik harmadában. Ezért egyetlen általánosan érvényes szabály van, de az annál fontosabb: figyelj a tested jelzéseire!

Ha könnyen megy, hordozz nyugodtan. Ha nehéz, ha nem esik jól, ha fáj, ha nyom, ha húz: keress alternatívákat arra, hogy eljussatok A-ból B-be, illetve, hogy a (nagyobb) babád továbbra is kapjon elegendő testközelséget, hisz még neki is szüksége van rá.


Légy magaddal megértő, együttérző!

A várandósság kilenc hónap, azonban a test azonnal átvált várandós üzemmódba. Ne ostorozd magad, ha kevesebb megy, ha ólomnehezek a lépteid akkor sem, ha még a várandósság elején jársz vagy azt gondolod, hogy korai a nehézség megélése. Nem az! Ha nehéznek érzed, nehéz is!

Ugyanakkor az is lehet, hogy vígan zajlik az eddig megszokott lendülettel az életet. És a kettő között bármi lehet. Minden OK. A feladat nem az, hogy jól bírd, hanem az, hogy hangolódj magadra. Napról napra, óráról órára. Ne legyenek irreális elvárásaid magaddal szemben, nem kell egy személyben megoldani mindent: a nagybevásárlást, a hordozást, a takarítást stb.


Hogyan változik a testünk várandósan?

A szívműködés

Gondolj arra, milyen volt hegyet mászni a gyermekeid születése előtt, fölfelé az melkedőn, hátizsákkal. A szíved több vért pumpált, hogy elegendő oxigénnel lásson el téged. Várandósan a szíved mindig ekkora kapacitással dolgozik: akkor is, ha ülsz a szobában kellemes hőmérsékleten. Minden terhelés ehhez adódik hozzá, és nagyon egyéni, hogy ki hogyan van ezzel. Van, akinek már az is sok ilyenkor ha 20 fok helyett 32 van, más meg simán elmegy hegyet mászni várandósan is.

Tapasztald ki, hogy a különböző terhelésekre, mit jelez a tested. A méh mint izmos szerv jelez, ha sok. Ha feszít, akkor az jelzés, hogy az adott terhelés sok neked, ne menj tovább.

 

A mozgásszervrendszerünk és a test statikája

Az átalakuló anyatestben növekszik a méh, változik a súlypont, lazulnak a hasizmok és a nagyízületek, fokozatosan terhelődik az ágyéki szakasz. A test nemcsak növeszti a babát, hanem a szülésre is készül.

Sokan attól tartanak, hogy a hordozással megnyomják a (benti) babát, elszorítanak valamit. Ez a sok-sok rétegen keresztül a hordozással egyáltalán nem lehetséges. Lehet, hogy neked kényelmetlen, ha bármi a hasadhoz ér, legyen az akár csak a nadrág behúzója, de a babádat nem tudod megnyomni. A 24. hét után egyre több és több helyet kér a (benti) baba. Ilyenkor sem tudod megnyomni a babád, de egyre nehezebben férsz el tőle te magad.

 

Visszér, aranyér, süllyedő hólyag

Ezek mind a várandósság következményei, egyik sem tiltja a hordozást. A cél a szinten tartás, hogy ne romoljanak tovább a tünetek. A hordozás ezeket nem rontja, viszont a mozgás javít rajtuk.

 

Alhasi szurkálás, méhfeszülés, pecsételő vérzés

Az alhasi szurkálást a baba nagyobb mozgása és a növekedése okozza. Nem fokozza a hordozás.

A méhfeszülést okozhatja a baba növekedése, ugyanakkor a méhnek mint izmos szervnek a jelzése is lehet, hogy hoppá, ez már sok. Figyelj rá, vegyél visszább.

A pecsételő vérzés gyakori az első 12 hétben, amikor az ér-ér kapcsolódások létrejönnek; a hordozás nem befolyásolja.


Mi az az eset, amikor biztosan nem lehet hordozni várandósan?

Nincs ilyen konkrét, specifikus jelzés. Az a fontos, hogy betartsd, amit az érzeteid diktálnak.


Milyen eszközt és kötésmódot használjak?

Olyat, ami neked kényelmes. Ha az eddig bevált kötés illetve eszköz továbbra is működik, nyugodtan használhatod továbbra is.

Ha te azok közé tartozol, akiket minden és bármi zavar az első hetekben hastájékon, akkor kipróbálhatsz olyan kötéseket és eszközöket, amelyekkel a hason nem megy át semmi. Kötözős kendővel használhatsz mellkason kötött befejezéseket, formázott eszköz esetén kipróbálhatod az onbut. Ugyanakkor jó azt is figyelembe venni, hogy ilyenkor nagyobb terhelés esik a törzsizmokra, mint más, a derékra is terhelő eszközökkel.  Ezért ismét az aranyszabályt kell használjuk: figyelj magadra és a tested jelzéseidre, és ezek alapján válassz eszközt, hordozási módot! Nincsen tuti recept, ami minden várandósnak a legjobb.

Az, hogy zavarja a hasadat a hordozó (és esetleg minden a világon), simán lehet, hogy elmúlik az első harmaddal. Viszont a teher utána növekszik. Ezért lehet, hogy az első harmadban, amikor lehet, hogy még nem is nő a hasad, kikerülöd a hasadat a hordozóval, amikor pedig már gömbölyödik, újra kötheted a hordozót akár has alatt, akár has fölött.

Ha hordoznál, de nem az igazi a kényelem, akkor lehet, hogy elég a derékpánt vagy a szárak magasságán változtatni, és úgy kényelmesebb lesz. A derékpántot vagy a kendőszárat vezetheted a hasad alatt, ez egy plusz megtámasztást is adhat. Másnak meg pont has fölött kényelmesebb elvezetni a pántot, szárakat. Próbáld ki, neked hogy jobb! Ahogy a baba növekszik, egyre többen hagyjuk el a hordozást, találunk alternatívákat a (nagyobb) babánknak.


Vigyázz! A hordozás legfőbb veszélye várandósan...

...hogy hajlamosak vagyunk a hordozóeszközzel többet cipelni, többet és hosszabban magunkon hagyni a nagytesót, mint amennyit jól bírunk. Amíg kézben cipeljük a gyereket, amint sok a teher, önkéntelenül változtatunk a pozíción, illetve hamar letesszük a gyereket, mondván: eddig bírtuk. De a hordozóban fixen van rajtunk a nagytesó, és macerásabb levenni őt, mint vinni még egy-két sarkot vagy akár egy fél hazaútnyi távolságot. Így előfordul, hogy csak amikor levesszük magunkról, vesszük észre, hogy nagyon elfáradtunk, és a hordozás valójában rosszul esett. Ha hordozol, erre tudatosan figyelni kell, mert kevésbé adja magát, hogy lerakd a gyereket vagy pozíciót válts vele, mintha karban vinnéd!


Pocakkötés: mire jó és mikor használjam?

A pocakkötés működhet úgy, mint egy haskötő, de ha úgy kötöd, hogy az egész háti szakaszt támogatod vele, még több terhet levesz rólad, segít a jobb testtartás elérésében és könnyebben jutsz levegőhöz is. Rugalmas kendővel, szövött kendővel, szövött karikással vagy pötivel is működik. Fontos, hogy a pocakkötést ne arra használd, hogy a fáradt tested tovább terheld! Itt is érvényes, sőt fokozottan érvényes az aranyszabály: figyeld a tested jelzéseit, és ezek alapján dönts!

Ha jól figyelsz magadra, pocakkötéssel együtt is érzed, hogy most már sok, amit csinálsz. Ilyenkor pihenj meg! Fontos a pocakkötést viszonylag gyakran levenni, kicsit megpihenni és ha szeretnéd, úgy kötni föl újra. Ne legyen rajtad sok órán át változtatás nélkül, kötögesd újra és újra, hogy megérezhesd, hogy hogy vagy nélküle és hogy változzon kicsit, hogy hol, mely pontokon fejt ki finoman, de azért még is csak nyomást rád.

Keresés