Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Bővebben az ÁSZF-ben olvashatsz róla. 
Elfogadom
Menü

Hordozás és öltöztetés nyári melegben

Hordozás és öltöztetés nyári melegben

Hordozzak – ilyen melegben?!

Nyáron meleg van. Hát még ha egy baba is rajtam van! Ahol a testünk egymáshoz ér, alaposan összeizzadunk… Kell ez nekem?

Nem biztos, nem mindig és nem mindenáron. Mérlegeld, hogy nektek hogyan viselhető jobban a nyári kánikula. A babának sem kell mindig, de meglepő, hogy milyen gyakran fürdenek inkább velünk az izzadságban, mintsem hogy letéve, tőlünk távol legyenek.


Milyen hordozóeszközben?

Az, hogy tikkasztóan meleg van, és ott, ahol hozzám simul a baba, alaposan összeizzadunk, sajnos, bármivel is hordozunk, mindenképpen igazak. Hogy kívülről mi vesz minket körül? Van, akinek ilyenkor ez már mindegy, és van, akinek meg pont ez a részlet az, ami eldönti, hogy vállalható-e a dolog vagy sem.

Ha te is ez utóbbiak közé tartozol, segítséget jelenthet, ha vékonyabb anyagból készült hordozót használsz vagy olyat, ami többet szabadon hagy belőled. Segíthet az is, ha kevesebb réteg van a baba hátán. Ezt mind tudja például a karikás kendő és a Pöti, ezért a nyári melegben ezek a népszerűbb hordozók. Van, akinek a hordozó pántjának az anyaga a döntő. Megint másoknak a hordozó anyagának az összetétele. Ha szeretnél a nyárra való tekintettel lengébb hordozót választani, a következőkben hordozóeszköz-típusonként összegyűjtöttük neked a tippjeinket.

De ne feledd: sokaknak mindez mindegy, nekik a nyári kánikulában is a kényelem és a többi szokásos szempont a döntő, és akár a legnagyobb melegben is rugalmas kendőben nyomják… Erre nincsen szabály, csak te érzed, hogy nektek mi a legjobb! Ha te is így vagy, ugord át a következő címszavunkat, és olvasd rögtön lent a baba öltöztetéséről szóló részt!


A lengébb hordozók

Ha a Bondolino az eszközöd,

akkor az alapmodell helyett választhatod a lengét vagy a puplint. Ezek nem neked, hanem a babának jelentenek különbséget. Hiszen a téged melegítő vállpánt és derékpánt melegségét a párnázottság határozza meg, ami minden modellnél egyforma. A lenge és a puplin modelleknél viszont a baba hátát támasztó hátrész vékonyabb anyagból készül, ami a baba hátának az izzadása szempontjából jelent különbséget.

Olyan megoldást keresel, mint Mátyás király meséiből az okos lány?

Stabilan támassza is a baba hátát a hordozó, de ne is legyen a baba hátán semmi? Ez a Love Radius márka Fiziója a csatos hordozók családjából. Hogy lehet ez? Úgy, hogy ha a hátrész paneljét fölcipzározod, a baba hátát csak egy erős, hálós anyag támasztja – és semmi nem melegíti. Hasonló megoldással élt a KiBi is a KiBi AIR nyári verziónál.

Ha szövött kendőt használsz,

kézenfekvő variációs lehetőség a megkötési módon változtatni. Kulcs lehet, hogy mekkora felületen takar téged a kendő – a kevesebb szellősebbnek hat, ám ronthat a súlyeloszláson –, és az is, hogy hány réteg van a babán. Előre, csípőre és hátra is léteznek egy- és kétrétegű kötések, próbálkozhatsz hát a baba hátán a rétegszám csökkentésével, ha eddig három- vagy kétrétegű kötéssel jártatok.

Ha a kendődet választanád az időjáráshoz, akkor a pamutoson kívül a lenes vagy a bambuszos anyagösszetétel lehet csábító vagy választhatsz a szokásosnál vékonyabb kendőt is. Számíts rá azonban, hogy a vékonyabb kendő könnyebben vág. A melegség és a kényelem is teljesen szubjektív, ennek megfelelően nagyon változó, hogy kinek melyik kendő válik be. Vannak annyira vékony kendők is, amikkel lényegében csak bizonyos, a súlyt nagyon egyenletesen oszlató kötések köthetőek, különben nagyon vágnak.

karikás kendő

...már attól is lenge választás, hogy csak egyrétegű (rajtad és a babán is), és hogy a lehető legkevesebb anyag van rajtad. Ennek persze ára a féloldalasság és a többi hordozóhoz képest gyenge súlyelosztás, de ez már egy másik szempont, nem a nyári specialitás…

A szövött karikás kendők közül ugyanúgy választhatsz nyárias anyag-összetételűt (leneset, bambuszosat), mint a szövött kendők közül. Vagy választhatod a Pötit, ami annak ellenére, hogy kötött, és kétrétegű, kifejezetten hálás nyári hordozó, köszönhetően annak, hogy viszkózból készül.

Nyári specialitás a fürdős kendő,

ez azonban nem a szokásos hordozáshoz tervezett hordozóeszköz. Ez egy olyan karikás kendő vagy hosszú kötözős kendő, ami arra való, hogy együtt legyetek a vízben a babával, könnyedén és biztonságosan – legyen ez akár zuhanyzás, akár tó vagy tenger. A fürdős kendő fürdőruhaszerűen könnyű és gyorsan szárad.


Öltöztetős tippek nyári hordozáshoz

Nyugodtan lehet rajtad a baba ruha nélkül, egy szál pelenkában vagy meztelenül. A hordozóeszköz nyomot hagyhat az érzékeny bőrén (akárcsak a párnahuzat az arcunkon egy kiadós alvás után), de ez fél órán belül elmúlik, és semmi bajt nem okoz. De ha úgy a megnyugtatóbb, adhatsz a babára egy vékony pamutréteget.

Ha nincsen a babán ruha, akkor vigyél magaddal egyet, amit ráadhatsz, ha leveszed őt magadról. Valójában akkor is jó, ha van veled csereruha, ha felöltöztetve hordozod őt, mert amikor leveszed magadról, számíthatsz rá, hogy az izzadtságtól vizes lesz a ruhája, amit jó lecserélni.

A hordozóból kilógó részeket védeni kell a naptól, ha kimegyünk. Elengedhetetlen a vékony sapka, ami árnyékolja az arcot, a nyakat. A karikás kendő szára, textilpelenka, vékony pamutnadrág vagy lábszármelegítő védheti a lábacskákat.

Jó tudni, hogy az izzadság (és a nyál) valósággal eszi a hordozók anyagát. Ezért minden időben jó havi rendszerességgel mosni a hordozókat, de nyáron ez gyakrabban is szükségessé válik.

A nyári hordozásban igazi kihívást jelent, amikor a városban járva-kelve erősen légkondicionált helyre megyünk be a forróságból. Ehhez elég akár egy gyógyszertárba bemenni, vagy felszállni egy újabb típusú villamosra vagy buszra. Ilyenkor a legegyszerűbb úgy védeni a babát a hirtelen hidegtől, hogy egy előrelátó módon magunkkal vitt kendővel takarjuk be őt. Ehhez nem kell a hordozási módon semmit változtatni, variálni, egyszerűen magunkra és (a hordozóval együtt) a babára terítjük a kendőt. Ebben a legnehezebb előre látni ezeket a helyzeteket, no, meg cipelni a – babával amúgy sem kevés csomagunk mellett – még a kendőt is a légkondicionáló kedvéért.

Keresés